Hogyan védjük az enyhe télben hajtásnak indult tavaszi hagymásokat?

Hogyan védjük az enyhe télben hajtásnak indult tavaszi hagymásokat?

Segíthet a lebontott karácsonyfa.

A decemberi-januári tavaszias időjárás nem múlik el nyomtalanul, a természet rendje felborul. A tavaszi hagymások – a nárciszok, tulipánok, jácintok – sok helyen a meleg hatására már kibújtak a földből, azonban a tél még hosszú, kemény hidegek, havazások, fagyok érkezhetnek tavaszig. Ilyenkor a hagymások rohadhatnak, megfagyhatnak, elpusztulhatnak.

telben tavaszi hagymasok 03

Általában, normál esetben a növényeknek ez a korai előbújás nem jelent problémát, mivel jól alkalmazkodnak a külső körülményekhez, de a kemény fagyok pusztításokat végezhetnek. Januárban, ha túl korán bújnak ki a hagymások, még nem késő őket megmenteni!

Ez azonban nagyban függ a növény fajától, a hóvirág vagy a kókusz például nem szorul védelemre. A tulipánt, a nárciszt és a jácintot viszont nem árt a kemény hidegek ellen védeni, ha túl korán bújnak elő.

telben tavaszi hagymasok 02

llyenkor a következőket tehetjük:

  • a levágott ágakból védőréteget rakhatunk a növények köré,
  • lazán takarhatjuk a növényeket is mulccsal,
  • friss földet is tehetünk a kibújt hajtásokra,
  • a gyapjú takarófólia is jó megoldás,
  • bátran takarhatjuk őket fenyőágakkal, ami remek lehetőség az elszáradt karácsonyfa újrahasznosítására is!

Már előzetesen ügyeljünk arra, hogy hova ültetjük a növényt. A cserépben, dézsában nevelt növényeket árnyékos helyre tegyük, ezzel megelőzzük, hogy a napos időszakban előbújjanak. A fűben vagy az ágyásban persze nem tudjuk ily módon védeni őket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR