Hogyan védjük meg a hortenziabokrot a téli hidegtől, széltől?

Hogyan védjük meg a hortenziabokrot a téli hidegtől, széltől?

A hortenzia helyes téli gondozása alapvetően meghatározza a következő évi virágzás sikerét, mennyiségét.

A hortenzia téli védelmének kulcsa, függetlenül attól, hogy kerti vagy konténeres növényről van-e szó, hogy már az első fagyoktól kezdve egészen a következő tavasszal várható utolsó fagyokig gondoskodjunk a megfelelő megóvásáról. Lássuk, mi mindent tehetünk a hortenziánkért a tél folyamán!

Hogyan metsszük meg a hortenziát a tél előtt?

A téli gondoskodás első lépéseként tőből vágjuk ki a hortenziabokorból az idős ágakat. Távolítsuk el továbbá az összes elszáradt, gyenge, beteg ágat. Ügyeljünk arra, hogy az egészséges vesszőket ne metsszük le, mivel ezek hozzák majd a következő évben a virágbimbókat.

hortenzia teli vedelme 03

A kerti hortenzia téli védelme

A kerti hortenziát télen úgy tudjuk megóvni, ha a talajba szúrt karók segítségével egy keretet állítunk fel köré. A keretre erősítsünk csirkehálót, egy kör alapú ketrecet létrehozva ezzel. A bokor és a keret közötti üres teret töltsük fel száraz falevelekkel, hogy ezzel oldjuk meg a növény hőszigetelését.

A tölgyfalevél például kifejezetten ideális erre a célra, mivel nem tömörödik, nem esik olyan könnyen össze, mint más lombhullató fák levelei. Éppen ezért már az őszi levélgereblyézés során legyünk előrelátóak és tartsunk meg pár zsáknyi falevelet a fagyra érzékeny növényeink számára.

Ügyeljünk arra, hogy a hőszigetelő ketrec elkészítésekor még véletlenül se törjük le a hortenziaágak csúcsát, különben meglehet, hogy a következő évben elmarad a várva várt gazdag virágzás.

hortenzia teli vedelme 02

A konténeres hortenzia téli védelme

A konténeres, dézsás hortenzia téli védelmét a legjobban úgy oldhatjuk meg, ha még az első fagyok előtt behozzuk fedett helyre. Ha a mérete és súlya miatt túl körülményes, nehézkes lenne a növény megmozdítása, beköltöztetése, kinn is hagyhatjuk; ez esetben úgy tudjuk megkímélni a tél viszontagságaitól, ha az egész növényt az edényével együtt hőszigetelő anyaggal fedjük be.

A hortenzia télre történő felkészítésének fontossága

Mi tagadás, a hortenzia télre történő felkészítése igényel némi erőfeszítést, időráfordítást a kertész részéről. De ha a növény téli takarása egyszer már elkészült, a tél hátralevő részében alig lesz dolgunk vele. Ne feledjük, hogy a szélsőséges téli időjárás elleni védelmet a növény a következő szezonban hosszan tartó, dús virágzással fogja meghálálni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR