Az örökzöld veronikacserje nem télálló

Az örökzöld veronikacserje nem télálló

Világos telelőhelyet igényel.

Az örökzöld veronikacserje (Hebe andersonii)  kompakt növekedésű, sűrű ágrendszerű, mutatós növény. Nagy levelei egyszínűek vagy krémfehér mintázatúak is lehetnek. Laza bugákba, fürtökbe rendeződött, szépséges virágai lilák, fehérek vagy rózsaszínűek.

A nagylevelű veronikacserjék és így az örökzöld veronikacserje sem tartozik a télálló fajok közé. Éppen ezért a legjobb cserépben nevelni, így könnyebb átteleltetni is.

Nyáron nyugodtan kitehetjük a teraszra, erkélyre. Ősszel viszont mindenképp a telelőhelyre kell vinnünk az évelőt, előtte azonban ellenőrizzük, hogy nincsenek-e kártevők a leveleken. Amint a kinti hőmérséklet napokon keresztül -5 °C alá süllyed, a veronikacserje levelei megfagynak, a növény elpusztul.

orokzold veronikacserje 02

Az átteleltetéshez fagymentes, de lehetőleg minél világosabb helyre van szüksége. A hőmérséklet ideális esetben 5 és 10 °C között van. Erre a célra megfelelhet például egy hideg üvegház, egy fűtetlen télikert, egy ablakkal rendelkező garázs, egy hűvös, ablakkal ellátott folyosó, lépcsőház.

Fontos, hogy a telelőhelyiség világos legyen, ha szükséges, mesterségesen egészítsük ki a megvilágítást lámpákkal. A levegő páratartalma nem kell, hogy magas legyen.

Csak mérsékelten öntözzük a növényt, ne hagyjuk a földlabdáját kiszáradni. Más növényekkel ellentétben a veronikacserjét kb. két hetente a téli időszakban is tápoldatozhatjuk.

Amint tavasszal újra melegedni kezd az idő, vigyük át a növényt egy melegebb helyiségbe és lassan szoktassuk a megváltozott hőmérséklethez. A cserép alján kibújó gyökerek azt jelzik, hogy ilyenkor átültetésre is szükség lehet.

Az örökzöld veronikacserje jól tartható a szobában is. Világos helyre van szüksége, kevés direkt napsütéssel. Télen a lakásban is állítsuk hűvösebb helyre.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR