Ilyen az este nyíló virágokkal teli holdfényes kert

Ilyen az este nyíló virágokkal teli holdfényes kert

Ha napnyugta után is mesés kertre vágyunk.

Lelkes kertészként gondosan megtervezzük és rendszeresen karban is tartjuk a kertünket. Addig azonban csak ritkán jutunk el, hogy kényelmesen hátradőlve élvezni tudjuk munkánk eredményét.

Egy-egy hosszú, fárasztó, munkával töltött nap után, amelyet házimunka és különböző családi elfoglaltságok követnek, arra eszmélünk, hogy már be is alkonyodott, mire időt tudunk szakítani arra, hogy leüljünk egy kicsit kikapcsolódni kedvenc növényeink közé. Szomorúan konstatáljuk, hogy a legtöbb virág szirmai már becsukódtak éjszakára. Azaz a látvány messze nem ugyanaz, mint amiben a nappali órákban lehetett volna részünk. Ezen azonban változtathatunk: ha okosan tervezzük meg a kertünket, naplemente után sem kell nélkülöznünk a virágos kert nyújtotta esztétikai élményt.

holdfenyes kert 02
Ramesh NG

Szürkület után is nyíljon virág a kertben

Olyan kert kialakítása tehát a célunk, ahová sötétedés után is van miért kiülnünk, és különösen a holdfényes estéken egyedülállóan szép látványt nyújt. De hogyan érhetjük ezt el? A holdfényben is vonzó kerthez mindenekelőtt hozzátartoznak a következők:

 • fehér vagy világos színű virágok, amelyek napnyugta után bontanak szirmot,
 • olyan növények, amelyek illata az esti órákban a legintenzívebb, illetve
 • azok a különleges színű, alakú vagy textúrájú levelekkel vagy lombbal rendelkező növények, amelyek szépsége a hold fényénél csúcsosodik ki.

holdfenyes kert 03

A világos virágok visszatükrözik a hold fényét, így pompásan kitűnnek a sötétebb környezetből. Többek között az alábbi népszerű növények rendelkeznek ilyen különleges, este nyíló virágokkal:

 • angyaltrombita (Brugmansia)
 • csodatölcsér (Mirabilis jalapa)
 • díszdohány (Nicotiana)
 • édes őszi klemátisz (Clematis terniflora)
 • éjjeli jázmin (Cestrum nocturnum)
 • holdvirág (Ipomoea alba)
 • Kleopátra tűje (Cleome)
 • petúnia (Petunia)
 • teltvirágú jezsámen (Philadelphus x virginalis)

holdfenyes kert 06

A fent említett növények közül egyesek, például az éjjeli jázmin, a petúnia vagy az édes őszi klemátisz duplán is megállják a helyüket az esti kertben: egyrészt visszatürközik a holdfényt, másrészt intenzív, édes illatot árasztanak. Ez az erős illat valójában arra szolgál, hogy a növény magához vonzza az éjszakai beporzó rovarokat, például a különböző lepkéket. A kellemes illat megnyugtató, pihentető hangulatot kölcsönöz továbbá a holdfényes kertben eltöltött kellemes nyári estéknek.

A kék, ezüst vagy tarka lombú növények, mint például a japán üröm (Artemisia schmidtiana), a kék csenkesz (Festuca glauca), a boróka (Juniperus)  vagy az árnyliliom (Hosta) szintén visszatükrözik a hold fényét, továbbá egyedi formájukkal, textúrájukkal teszik még változatosabbá az esti kertet.

holdfenyes kert 04
Eran Finkle

Hová ültessük a holdfényes kert növényeit?

A holdfényes kert megtervezésekor mindenekelőtt ki kell választanunk a megfelelőbb helyet. Akár nagyobb területben gondolkozunk, akár egyetlen virágágyásban, a lényeg, hogy az esti órákban is könnyen megközelíthető legyen.

A holdfényes kertet jellemzően terasz, tornác, veranda vagy egy nagy méretű ablak mellett érdemes kialakítanunk, ahol a látványt, a különböző hangokat és illatokat mind zavartalanul élvezhetjük. Természetesen az is fontos szempont a hely kiválasztása során, hogy a növényeket a derűs éjszakákon valóban érje is a holdfény vagy valamilyen mesterséges megvilágítás. A cél, hogy ne veszítse el az adott növény a szépségét a sötétben.

Mindennek a megvalósítása némi előkészületet igényel: néhány estét töltsünk azzal, hogy megfigyeljük, hogyan változik óráról órára a hold által a kertre vetett fény. Ez sokat segít abban, hogy ki tudjuk választani az éjjel szirmot bontó növények ideális helyét. Ennek során ne csupán arra figyeljünk, hogyan árasztja el a holdfény a kertet, de arra is, hogy milyen árnyékokat vet. A különleges alakú növények árnyéka ugyanis még vonzóbbá, varázslatosabbá teszi az éjszakai kertet.

holdfenyes kert 05

Mint minden kertet, a hold fényében kiteljesülő kertet is elsősorban a különböző fák, cserjék, díszfűfélék, évelők és egynyári virágok alkotják. Ne féljünk azonban további designelemekkel gazdagítani a kertet. Ilyenek többek között a fényvisszaverő díszgömbök, a sötétben világító cserepek, színes fényfüzérek, napelemes lámpák, spotlámpák, illetve egyéb hangulatos kerti fényforrások.

A fehér színű terméskövek szintén remekül mutatnak virágágyásban, sziklakertben vagy a kerti járda mentén elhelyezve. Egy kerti csobogó vagy tavacska, no meg a meghitten kuruttyoló békák kórusa tovább fokozzák az éjjeli kert különleges hangulatát.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR