Egy mutatós, nagyra nőtt egynyári: a Kleopátra tűje

Egy mutatós, nagyra nőtt egynyári: a Kleopátra tűje

Vigyázat, szélvédett helyet igényel!

A különleges virágú Kleopátra tűje (Cleome spinosa)  Dél-Amerikából származó egynyári dísznövény. Bokros növekedésű, akár 1-1,5 méterre is megnő, jól mutat szoliterként, háttérnövényként, de ágyásba ültetve is. Szára gyéren elágazó, pálhatövises.

kleopatra tuje 02

Különleges megjelenését a fürtökben álló virágai adják. A hosszú porzós, rózsaszín, lila vagy fehér színben játszó virágok a nyár második felében nyílnak (a porzók póklábra vagy tűre emlékeztetnek).

A magnevelésnél oda kell figyelni pár apróságra. A jó, egyenletesebb csírázás érdekében tegyük a magokat ültetés előtt egy héttel a hűtőszekrénybe. Március elején érdemes palántának vetni a magot, a föld felszínére, nem takarva, mivel fényen csírázik. A 2-3 hét múlva megjelenő kis magoncokat majd májusban, a fagyveszély elmúltával ültessük ki.

kleopatra tuje 03

A kiültetett növény szélvédett, meleg helyre kerüljön. Erősebb szélben ugyanis megdőlhet! Félárnyékos vagy világos helyre is ültethetjük, sőt a tűző nap sem okoz problémát számára. Talajban sem válogatós, az azonban fontos, hogy tápanyagban gazdag közegbe kerüljön, hiszen egy szezon alatt fejlődik hatalmasra és hozza légies virágait. Átlagos vízigényű növény, ezért akkor célszerű öntözni, ha talaj felső rétege száraznak tűnik.

Júliustól a fagyok beálltáig hozza különleges szépségű virágait, amelyek a virágzati tengely mentén folyamatosan nyílnak. Kártevők és kórokozók közül problémát okozhatnak az atkák, a tetvek és a lisztharmat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR