Hollandus pipája nem füstöl, hanem ékesíti a kertet

Hollandus pipája nem füstöl, hanem ékesíti a kertet

Hatalmas virágok.

Hatalmas, nagyobb férfitenyérnyi virágokat hoz a Hollandus pipája néven ismert futónövény, melyet Sasvári Éva  évek óta gondoz. A következőkben tőle tudhatjuk meg, milyen törődést igényel, melyet színpompás virágokkal hálál meg.

"Mindig is szerettem a különleges növényeket. A pipavirágot kb. 5-6 éve vásároltam egy búcsúban, Hollandus pipája néven. Nagyon megtetszett a különleges virága miatt.

Ez a farkasalmák családjába tartozó futónövény akár tíz méter magasra is felkúszhat a fák ágain megkapaszkodva. A virágszárról lecsüngõ virág egy pipát formáz, mely egy kiszélesedő tányérban végződik, innen az elnevezése. 20-30 cm nagyságú, márványos virága mélybordó színű és fehér erezetes.

pipavirag hollandus pipaja 02

Nálam körülbelül 2 méteres hajtásokat hoz, azokon jönnek a virágok. Nem túlságosan dús a növényem, gondolom emiatt 8-10 virágnál több nincs rajta egy évben. Sajnos nagyon rövid életűek a virágok, legfeljebb 2-4 napig virítanak, ami attól is függ, mennyire van forróság.

Nagyon érdekes, amint növekszik és a kis pipából nagy pipa lesz, ami egyszer csak szétnyílik, és kitárul ez a gyönyörű, lila-bordó-fehér márványos csoda.

Nálam egy nagyobb agyagcserépben van, hiszen a tél folyamán beviszem teleltetés céljából. Szereti a napos helyet, egész nap tűzi a nap, amihez tavasszal időben ki kell tenni, hogy ne égjen meg a növény. Általános virágföldben van és 3 évente szoktam átültetni.

pipavirag hollandus pipaja 03

A holland pipavirágot a mi éghajlatunkon teleltetni kell. Eddig szerencsére sikerült egy fűtetlen üvegteraszon kiteleltetnem. Igaz, elszáradnak a levelei, de tavasszal nagyon gyorsan kihajt, utoléri magát. Szobában még nem próbáltam a teleltetést, de szerintem jobb neki a 10-15 fok. Télen akkor szoktam meglocsolni, amikor nulla fok körüli a hőmérséklet 1-2 napig, és csak nagyon kevés vizet kap. Tavasszal az esetlegesen elhalt részeket lemetszem.

Ahogy nő a növény, mindig igazgatom a rácsos futtatón, mert így szépen benövi az adott területet. Miután elvirágzik, levágom a virágszárat.

Ősszel, mielőtt behozom a teraszra, levágom a hajtások felét, karót szúrok mellé és ahhoz kötözöm a megmaradt szárakat.

Mint minden virágomat, a pipavirágot is kétnaponta locsolom. Szereti a vizet, de nem szabad minden nap eláztatni. Ha nagyon forró napok vannak egymás után, akkor szoktam naponta locsolni, de csak kevés vizet adok neki ilyenkor. Ami nagyon fontos, hogy csak esővízzel locsolom minden virágomat. Tápoldatot kéthetente kap, ilyenkor Wolldüngert használok.

Már virágzó volt, amikor megvásároltam a növényt. Az évek során egyszer nevelt magot is, amit elültettem, de csak kettő darab kelt ki belőle. Ebből az egyiket elajándékoztam, a másik sajnos nem élte túl a teleltetést. Nagyon sajnálom, mert a dugványos szaporításom eddig nem járt sikerrel, de nem adom fel a próbálkozást.

A pipavirágot tehát teleltetni kell, majd tavasszal időben ki kell vinni. Rendszeresen locsolni, tápoldatozni, majd ha eljön az idő, akkor gyönyörködhetünk a virágaiban."

pipavirag hollandus pipaja 04

A pipavirág – ültetési idényben – nálunk is beszerezhető:

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?