Telente virágzik az elevenszülő szobanövény, a sarjika

Telente virágzik az elevenszülő szobanövény, a sarjika

Utódait a levelei szélén hozza.

A sarjika nem feltétlenül virágairól híres, sokkal inkább arról, hogy elevenszülő szobanövény.

Bujdosó B. Kriszta  már nagyjából 10 éve tart otthonában sarjikát, mely szemmel láthatóan igazán jólérzi magát. Telente virággal is megörvendezteti tulajdonosát, aki az alábbiakban azt mutatja be, pontosan milyen körülmények között tartja és hogyan gondozza ezt a növényt.

sarjika telen viragzik 02
Fotó: Bujdosó B. Kriszta

Kb. 10 éve van egy-két tő sarjikám.

Nyáron évek óta a vendégfürdőszoba párkányán van, ahol reggeltől körülbelül délután kettőig kap fényt és tűző napot is, persze a legnagyobb forróságban naponta öntözöm, sőt előfordul, hogy naponta kétszer is, a többi virággal együtt.

sarjika telen viragzik 03
Fotó: Bujdosó B. Kriszta

Kora ősztől késő tavaszig a párkány másik oldalán tartom, a vendégfürdőben, ami egy viszonylag hűvös szeglete a lakásnak, 18-19 fok van többnyire, csak ritkán megy 20 fok fölé a hőmérséklet, a páratartalom viszonylag magasnak mondható, 50%-ot jelöl a mérőeszköz. Megjegyzem, a párfány, az orchidea, az eukaliptusz is remekül érzi magát ezen a klímán. Télen 1-2 hetente öntözöm kevés vízzel.

sarjika telen viragzik 04
Fotó: Bujdosó B. Kriszta

Gondoskodást az öntözésen kívül nem igényel, bár az idén a többi növénnyel együtt ő is kapott némi levéltrágyát. Amióta megvan ez a tő (5-6 év) még sohasem ültettem át, vagy ültettem nagyobb cserépbe, sőt kifejezetten kevés földben van, egy sekély, saját készítésű kerámiaedényben.

sarjika telen viragzik 05
Fotó: Bujdosó B. Kriszta

Évről évre virágzik ugyanaz a tő, jellemzően a tél elején, de tavasszal is hozott már virágot. Az idén extra nagy a virághozam, elképzelhető, hogy a plusz tápanyagnak köszönhető.

sarjika telen viragzik 06Fotó: Bujdosó B. Kriszta

A virágzás és a fajta viszonyában látok némi anomáliát, mert több helyen azt olvastam, hogy virágzás után elpusztul, de ez az én tövemre nem igaz.

Azt nem tudtam, hogy viszonylag ritka esemény a virágzása, ha ez így van, akkor arra tippelek, hogy segíthet neki a sok fény, a tápanyag és hogy szinte ugyanazon a helyen van amióta nevelem.

Kapcsolódó cikkünk:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR