Honnan tudhatom, érett-e már a sütőtök?

Honnan tudhatom, érett-e már a sütőtök?

A nagy kérdés: hogyan tudjuk eldönteni egy sütőtökről, hogy érett-e már?

Ahogy közeledik az ősz, úgy kezdenek a sütőtökök is a kertben egyre jobban pocakosodni, a színük pedig narancssárgába fordulni. De vajon érettek-e már ekkor? Narancssárgának kell-e lenniük ahhoz, hogy leszedhessük azokat?

sutotok erett e 02

Honnan lehet tudni, hogy érett-e már a sütőtök?

A szín árulkodó jel

Ha a sütőtök teljes külső felülete narancssárga, nagy eséllyel érett már. Viszont az is igaz, hogy nem kell egy sütőtök héjának mindenütt narancssárgának lennie ahhoz, hogy érett legyen. Továbbá van sütőtök, amely már akkor érettnek mondható, amikor még teljesen zöld. Amikor nekiállunk tehát betakarítani a sütőtököket, más módszereket is vessünk be annak ellenőrzésére, hogy a termés érett-e már vagy sem.

Adjunk a sütőtöknek egy pofont

Egy másik módszer annak meghatározására, hogy a sütőtökünk érett-e már, a termés tenyérrel való megpaskolása. Tartsunk hangpróbát: adjunk a sütőtöknek egy-két jól irányzott pofont. Ha mély, enyhén kongó hangot hallunk, akkor a sütőtök már érett, leszedhetjük.

Kemény héj

Ha a héja kemény, akkor a sütőtök már érett. A körmünket próbáljunk óvatosan belevájni a sütőtök héjába. Ha a héj benyomódik kissé, de berepeszteni nem sikerül, a termést leszedhetjük.

Száraz, elfásodott kocsány

Amikor a szóban forgó sütőtök szára kezd elszáradni, a kocsánya pedig elfásodni, készen áll a betakarításra.

sutotok erett e 03

A sütőtök betakarítása

Most, hogy már tudjuk, miből állapítható meg a sütőtök érettsége, arról is essen pár szó, hogyan célszerű felszednünk.

Használjunk éles kést

Amikor a sütőtököt leszedjük, ügyeljünk arra, hogy a művelethez használt kés vagy metszőolló éles legyen, hogy ne legyen a vágásfelület egyenetlen, roncsolt. Ez segít megakadályozni, hogy a különböző betegségek bejussanak a sütőtökbe, és emiatt az belülről rothadásnak induljon.

Hagyjunk hosszú kocsányt

Ügyeljünk arra, hogy egy jó arasznyi kocsányt, szárcsonkot hagyjunk a termésen. Ezt akkor is tartsuk be, ha a sütőtököt történetesen nem halloweeni dekorációként tervezzük felhasználni. A hosszabb nyéllel jócskán késleltethetjük, elodázhatjuk a sütőtök megromlását.

sutotok erett e 04

Fertőtlenítsük a sütőtököt

Miután felszedtük a sütőtököt, a külsejét töröljük át 10 százalékos töménységű hipós vízbe mártott ruhával vagy szivaccsal. Ezzel elpusztítunk a termés héján tanyázó minden olyan mikroorganizmust, amelyek felelősek lehetnek a termés idő előtti megromlásáért. A hipós víz pár óra alatt teljesen elpárolog a sütőtök felületéről, így semmilyen gondot nem okoz.

Ne tároljuk a napon

A betakarított sütőtököket tűző napsütéstől mentes helyen tároljuk.

Ha megtanuljuk tehát, mi alapján lehet meghatározni egy sütőtök érettségét, pont a megfelelő időben tudjuk majd felszedni étkezési vagy dekorációs célra. Az sem mellékes, hogy a kellő időben betakarított, érett sütőtök jó néhány hónapig eltartható lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?