Döngicsélés, zümmögés: méhbarát növények az erkélyen, balkonon

Döngicsélés, zümmögés: méhbarát növények az erkélyen, balkonon

Egy kosárnyi rét.

Ha szeretnénk méhlegelőt kínálni, de nincsen kertünk, akkor a legjobb méhbarát balkonvirágokat ültetni. Hiszen a méhek, poszméhek, pillangók és számos más rovar is nélkülözhetetlen a természetben, a méhek kiemelt szerepéről pedig bizonyára már mindenki hallott.

dongicseles zummoges 03

A hatalmas, intenzív, növényvédő szerekkel kezelt mezőgazdasági monokultúrák miatt a méhek egyre kevesebb táplálékot találnak maguknak. A méhbarát balkonvirágok, így például a virágzó fűszernövények vagy dísznövények legalább részben fedezhetik a táplálékszükségletüket. Nem minden virág felel meg erre a célra, de a változatosan, megtervezve beültetett dézsákkal, ládákkal, cserepekkel sokat segíthetünk a szorgos kis rovaroknak.

dongicseles zummoges 02

Mi kerüljön a balkonládákba?

A közkedvelt virágfajok, például a muskátlik vagy a petúniák egész nyáron gazdagon virágoznak, de a méhek és egyéb rovarok számára nem nyújtanak segítséget. A nagy, teltvirágú fajok esetében is kevés pollent és nektárt találunk.

A piros gyűszűvirág nagy virágai mindenekelőtt a poszméheket vonzzák. A mályva és a vörös méhbalzsam is táplálékkal látja el a rovarokat.

dongicseles zummoges 04

Április-májusban örömmel fogadják a méhek a szirti sziklaiternye sárga virágait, de egy darabka rétet varázsolhatunk a kosárba a búzavirág, a cickafark és a piros mécsvirág ültetésével is. A körömvirág, a napraforgó, a kerti pillangóvirág is elfér egy nagy cserépben.

dongicseles zummoges 05

A vonzó, méhbarát, egynyári balkonnövények közül válasszuk a füles ternyét (más néven mézvirágot), a rézvirágot, a kék legyezővirágot, a bakopát, a kerti vaníliavirágot, a hamvas zsályát. A hamvas zsálya májustól az első fagyokig virágzik, ekkor általában kivágják. Virágai pompázhatnak a kék vagy a fehér árnyalataiban is.

dongicseles zummoges 06

Ha szeretjük magunk vetni a növényeket, szórjunk el sarkantyúkamagot, büdöskét, de választhatunk vadvirág keveréket is. A sarkantyúka nagy, sárga, narancs vagy pirosas virágai vidám foltot és sok nektárt jelentenek.

A méhbarát balkonnövények az évelők közül is kikerülhetnek. Célszerű a hosszan virágzó fajokból választani: ilyen a mályva, a bíbor kasvirág, a pompás varjúháj, a gólyaorr. A gyógy- és fűszernövények is jó választások: a citromfű, a menta, a zsálya, a kakukkfű, a hegyi pereszlény nem csak a mi ételeinket ízesítik, de a rovarokat is táplálják.

Az illatos növények, így például a levendula, a vaníliavirág vagy a mézvirág nem csak kellemes környezetet teremtenek, de a méheknek is jelzik, hogy érdemes a környéket felkeresniük.

dongicseles zummoges 07

Mit tehetünk még a méhekért?

Ideális, ha kora tavasztól őszig van virágzó növényünk a balkonon, teraszon. Különösen a szezon elején és végén van hiány a pollenben, nektárban gazdag fajokból.
Kertünkben ne használjunk növényvédő szereket, kemikáliákat, mert jelentős károkat okozhatunk vele a méheknek (is).

Rovarhotellel menedéket, élőhelyet kínálhatunk nemcsak a méhek, de más rovarok számára is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR