Miként teleltessük át az agyagcserepeket?

Miként teleltessük át az agyagcserepeket?

Víz a repedésekben.

Még a télálló agyagcserepeket sem érdemes a kemény hidegek idejére óvintézkedések nélkül a szabadban hagyni. Még ha fagyállónak is van a terrakotta vagy agyagcserép minősítve, akkor is elegendő egy hajszálrepedés, parányi sérülés, amibe beszivároghat a víz és megfagyva szétrepeszti a cserepet vagy a mázat. A pakolásnál, mozgatásnál könnyen eshetnek mikrosérülések a felületen, amiket észre sem veszünk. Nem tesz jót az edényeknek a gyakori hőmérséklet-ingadozás sem, ami miatt megfagy, majd felenged a cserép repedéseiben lévő víz.

agyagcserepeket mikent teleltessuk at 02

Annak érdekében, hogy a cserepek hosszú élettartalmúak legyenek, lehetőleg fagymentes helyen teleltessük azokat, vagy legalább egy tető alatt, ha nincs másra lehetőségünk. Ha ez sem megoldható, akkor állítsuk a cserepeket emelt helyzetbe, pl. egy fából készült alapra, lécre, hogy ne fagyjanak a talajhoz, burkolathoz. Fordítsuk őket fejjel lefelé, hogy a víz ne gyűlhessen össze bennük.

agyagcserepeket mikent teleltessuk at 03

Ha véletlenül mégis megrepednek, összetörnek a cserepek, akkor kreatív módon felhasználhatjuk őket. Készülhetnek belőlük tündérkertek, növényi tálak, de egy vadabb kertsarokban is helyet kaphatnak, mivel a hasznos élőlények számára búvóhelyet, életteret biztosíthatnak.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR