Hóvessző, az első méhek kedvenc virága

Hóvessző, az első méhek kedvenc virága

A különösen korán virágzó, embermagas cserje alacsony sövénynek vagy falra futó dísznövénynek alkalmas a kertben.

Tudományos neve: Abeliophyllum distichum. Fehér forzíciának vagy koreai abéliának is nevezik. Az olajfafélék családjába tarozó, korán virágzó cserje valóban a forzícia vagy aranyvessző (Forsythia) rokona, azzal a különbséggel, hogy virágai fehérek és nem sárgák, mint a valódi forzíciáé.

Aranyvessző macskával

Megjelenése is hasonlít a Forsythia suspensa = aranyvessző nevű népszerű díszcserjére. Fehér virágú, de éppen olyan korán virágzik, mint az aranyvessző, melynek közeli rokona. Lombhullató cserje, 1,5-2,0 m magasra nő. Bőségesen virágzik tél végén, tavasz elején, a levelek megjelenése előtt.

Virága fehér, aranysárga torkú, mandula illatú, a méhek nagyon kedvelik. Vannak rózsaszín virágú fajtái is, melyeknek torka sötét rózsaszínű. Szaporítható augusztusban vagy ősszel fásdugvánnyal, esetleg bujtással, egy kis helyen felmetszve a háncsot. Tápdús, agyagos, savanyú vagy közömbös képhatású talajra való, de nagyon jól tűri a meszes talajt is. Napos, félárnyékos helyet szeret, árnyékban kevesebbet virágzik.

Fehér forzícia

Alacsony sövénynek is alkalmas. Könnyen felfuttatható falra is, de akkor a támfal felé ferdén kell ültetni. Fagytűrő -20 C-fokig.

Gondozása: Az első három évben csak tisztogató metszést kell végezni, később a virágzás után kétévente érdemes visszavágni az idősebb részekig az oldalvesszőket. A december elején vízbe állított vessző karácsonyra kivirágzik.

Fajtája a 'Roseum' és a 'Pink Star' rózsaszín virágúak.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR