Hozd az ásót! Ezek az őszi ültetés előnyei

Hozd az ásót! Ezek az őszi ültetés előnyei

Kevesebb munka, biztosabb eredés.

Ősszel vagy tavasszal? Ez a két klasszikus ültetési idő a kertészek számára. Ugyanakkor minden növény, amit cserépben megvehetünk, gyakorlatilag bármikor ültethető, ha a talaj nem fagyott. Az azonban a szezontól függ, hogy utána miként ápoljuk a növényt, mennyi munkánk lesz vele.
A szakemberek szerint az ültetés optimális ideje egyértelműen az ősz.

El is mondjuk, hogy miért!

Kevesen tudják, hogy az ősszel ültetett növények előnyben vannak a növekedésük terén a tavasszal ültetettekhez képest. Ez minden növényre vonatkozik, legyen akár cserepes, szabadgyökerű vagy gyökérlabdás. Télen ugyanis a finom gyökérszőrök, amelyek a víz- és tápanyagfelvételért felelősek, tovább növekednek egész addig, amíg a talaj át nem fagy. Ezek rögzítik is a növényt, amely így tavasszal már szilárdan gyökerezve, könnyen gondoskodhat az első új hajtásokról.

Az őszi ültetés további előnye, hogy a föld még meleg és általában nedvességgel is jól ellátott, ez megkönnyíti az ültetőgödör ásását. Az minden esetben fontos, hogy az újonnan ültetett bokrokat, évelőket, fákat alaposan beöntözzük, az első napokban a legjobb naponta többször is. Ezt követően a tél folyamán viszont alig lesz a növénnyel tennivalónk.

A legtöbb fásszárú ősszel elveszíti a lombját, ezért télen kevés vizet párologtat. Tavasszal a növény még csak kevés gyökérszőrrel rendelkezik, ami képes a vizet és a tápanyagot felvenni, a levelek viszont már párologtatják a vizet. Mindez sokkal több tennivalót ad nekünk.

Egyes növények, például a sövénynövények a legtöbbször szabadgyökeresként kaphatók. Ezek a növények általában nagyon olcsók, azonban igen érzékenyek, és minél gyorsabban ajánlott elültetni őket. A legtöbbször úgy védik a kiásott példányokat a faiskolákban, hogy csak némi földet dobnak a gyökérre azért, hogy ne száradjanak ki. Otthon rögtön alaposan be kell őket vizezni (állítsuk vízzel teli vödörbe), majd a lehető leghamarabb elültetni.

A kertészeti árudáknak, faiskoláknak is az ősz az igazi szezon, ez azt jelenti, hogy ilyenkor van a növényekből is a legnagyobb választék. Ráadásul erre készülve valószínűleg nem túl régóta várakoznak a vevőkre, így biztos friss áruhoz jutunk. Érdemes ilyenkor menni, kisebb a tömeg is, mint tavasszal, amikor az első napsugarakkal mindenki a kertészetbe rohan. Több ideje jut a szaktanácsadónak, eladónak arra, hogy segítsen nekünk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?