Milyen növényeket ültessünk a száraz kőfalak repedéseibe?

Milyen növényeket ültessünk a száraz kőfalak repedéseibe?

Szárazságtűrő fajok.

Egy természetes kőből épített száraz kőfal csak fele olyan szép és értékes ökológiai szempontból, ha csupaszon hagyjuk. A száraz kőfalak réseit nem érdemes üresen hagyni, néhány növényfaj alkalmas a beültetésükre: ezek a víz nélküliséget jól viselő fajták, mindenekelőtt a sziklakerti növények, például a kövirózsa (Sempervivum), a borsos varjúháj (Sedum)  vagy a kötörőfű (Saxifraga). Értékes virágos növényekből is választhatunk, szépen mutat a törékeny törpe harangvirág (Campanula cochleariifolia)  vagy az erdei szegfű (Dianthus sylvestris).

kofalak repedeseibe 02

kofalak repedeseibe 03

kofalak repedeseibe 04

kofalak repedeseibe 05

kofalak repedeseibe 06
*pascal*

A falak árnyékos, északi oldalára a sárga keltike (Corydalis lutea)  vagy az aranyos fodroska (Asplenium trichomanes)  ajánlható. Nyirkosabb részekre madárhúr (Cerastium), tatárvirág (Iberis) és kőfali pintyő (Cymbalaria muralis)  is kerülhet.

kofalak repedeseibe 07

kofalak repedeseibe 08

kofalak repedeseibe 09

kofalak repedeseibe 10

kofalak repedeseibe 11

A fal tetejére ideálisak a lecsüngő vagy párnás növekedésű növények, például a sárga színnel díszítő ternye (Alyssum), a rózsaszín virágú árlevelű lángvirág (Phlox ­subulata) vagy a lila színfoltot jelentő aubrieta.

kofalak repedeseibe 12

kofalak repedeseibe 13

kofalak repedeseibe 14

Már a kőfal építésekor töltsük ki a hézagokat némi földdel, amit nyomkodjunk meg erősen, mielőtt a következő sor követ rátennénk. A föld majd közegként és növekedést segítő anyagként szolgál a növények számára. Hagyjunk elegendő rést az állatok (bogarak, gyíkok) részére is.

kofalak repedeseibe 15

kofalak repedeseibe 17

A kőfalakat márciustól szeptemberig ültethetjük be. Ahogyan a természetben, ahol a növények elfoglalják a fennmaradó réseket, hézagokat, úgy itt is a szűk helyekre telepítsük a varjúhájat és társait. Kivételt képeznek a gyökérlabdával rendelkező növények, ezeket már építéskor az üregekbe ültetjük.

kofalak repedeseibe 16

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR