Mit csinál a kis kolibri a virágágyásban?

Mit csinál a kis kolibri a virágágyásban?

Bemutatkozik a kacsafarkú szender.

Mint egy kis kolibri, úgy közlekedik a virágok között a valódi lepkék közé tartozó kacsafarkú szender. A barna szárnyú lepke potrohán találjuk a névadó, fekete-fehér farpamacsot. Ennek segítségével kormányozza magát, amikor sebes, zúgó repüléssel cikázik.

A kacsafarkú szender nem is olyan ritka, Európa nagy részén előfordul migráns pillangóként. Magyarország szubmediterrán jellegű vidékein, például Pécs környékén is gyakori.

kacsafarku szender viragagyasban 02

Az állat nagy távolságok megtételére képes, röpte gyors, akár 3000 km-t repülhet kevesebb, mint 14 nap alatt, ezért néha Afrikában is felbukkannak. Örüljünk neki, ha akkora szerencse ér minket, hogy egy szender költözik a kertünkbe!

A legszívesebben ott időzik, ahol elegendő nektárban gazdag növényt talál. Ez nem csak egy nagy kert lehet, de akár egy városi balkon vagy terasz is.

kacsafarku szender viragagyasban 03

Csak ott teszi le a petéit, ahol biztosított számára a táplálékellátottság, vagyis nektárt termelő növények és a hernyók részére tápnövények is nőnek. Ideális a napos, meleg rét vagy az erdők-mezők széle. Május és november között 2-3 nemzedéke fejlődik,  a lepke alak telel át pincékben, barlangokban. Jelentős szerepet tölt be a virágok beporzásában. A zöld színű hernyók főként galajféléken táplálkoznak.

A szenderek nappal aktívak. Még az erősen felhős napokon is repülnek, sőt esőben és 10° C körüli hőmérsékleten is találkozhatunk velük. A virágok előtt kolibrifélék módjára lebeg, hosszú pödörnyelvével szívja a nektárt. Esténként gyakran összegyűlnek, hogy közösségben térjenek nyugovóra.

kacsafarku szender viragagyasban 04

Emlékezetük figyelemreméltó. Nap mint nap visszatérnek a gazdag tápforrásokra és gyakran egész életükben hűek maradnak a táplálkozó- és alvóhelyükhöz. A párzáshoz partnert általában az alvóhelyen keresnek.

Energiaigényük a gyors és sok repülés miatt rendkívül magas, ezért percenként akár 100 virágot is meglátogathatnak. A legfontosabb tápnövények a here, a fukszia, a gólyaorr, a lángvirág, az orgona, a dohány, az ibolya, a nyári orgona, a jázmin, a kígyószisz, a tisztesfű és a lucerna.

2021-ben a kacsafarkú szender viseli az Év rovara címet.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?