Irgalmat nem ismerő rovarok, amelyek tönkretehetik a paradicsomot

Irgalmat nem ismerő rovarok, amelyek tönkretehetik a paradicsomot

A paradicsombokrot nem csupán betegségek támadhatják meg. Vannak rovarok, amelyek szintén jelentős károkat okozhatnak a növényben.

És itt máris érdemes megjegyeznünk, hogy nem az összes rovar, amelyik a paradicsom közelében megfordul, káros. Egyes rovarok kifejezetten hasznosak, a ragadozó életmódot folytató fajták például értékes táplálékforrásként tekintenek a paradicsomot megszálló ártalmas társaikra.

Hogyan védekezzünk?

A paradicsomot elözönlő rovarkártevők ellen több különböző módon vehetjük fel a harcot. A rovarfertőzéseket leküzdhetjük például a megfelelő rovarölő szerek alkalmazásával.

Ezek között napjainkban már bőven akadnak természetes eredetű hatóanyaggal rendelkező, biológiai szerek is, amelyek ökogazdálkodásban is bátran használhatók. Eredményesen vehetjük fel velük a harcot többek között a burgonyabogár vagy a liszteskék (molytetvek) ellen.

A természetbarát rovarölő szappant, amely akár a paradicsomszüret kezdetéig kijuttatható, bevethetjük többek között a levéltetvek, a viaszos pajzstetvek, illetve a takácsatkák ellen.

A szintén természetes hatóanyagú neem olaj előnye, hogy a rovarkártevőkkel szemben életciklusuk bármely szakaszában eredményes – a petétől kezdve a lárván át egészen a kifejlett rovarig.

A különböző rovarcsapdák lényege, hogy sikeresen félrevezetik a káros rovarokat. A csapda ugyanis magához vonzza az alapjában véve a mi haszonnövényeinkre pályázó kártevőket, amelyek mit sem sejtve kelepcébe is esnek, még mielőtt nagyobb kárt tehetnének a kertünkben.

rovarok tonkretehetik paradicsomot 04

Burgonyabogár

Miről ismerhetjük fel?

A burgonyabogarak (amelyek krumplibogár vagy kolorádóbogár néven is ismertek) az Amerikai Egyesült Államokból kerültek át Európába. A burgonyafélék családjába tartozó növényeket, köztük a burgonyát, paradicsomot, padlizsánt különösen kedvelik. Ha a kertünkben burgonyát nem találnak, biztosra vehetjük, hogy a paradicsombokrokat fogják megcélozni.

A 9-12 mm hosszú, ovális alakú, erősen domború hátú bogarat fekete-sárga csíkos kitinpáncéljáról ismerhetjük fel a legkönnyebben. A kifejlett egyedek szájszervükkel lyukakat rágnak a paradicsom leveleibe. A nőstények a levelek fonákjára rakják le világossárga színű petéiket. A kikelő lárvák a növény különböző részeit lakmározva hizlalják fel magukat.

Mit tehetünk ellene?

Piretrin hatóanyagú növényvédő szerrel permetezzük le a paradicsombokrokat. Ez az eljárás kora tavasszal a leghatásosabb, még mielőtt a lárvák átalakulnának.

rovarok tonkretehetik paradicsomot 02

Zöld vándorpoloska, ázsiai márványospoloska

Az utóbbi években szintén sok bosszúságot okoz a paradicsomtermesztő kertészeknek a zöld vándorpoloska, illetve az ázsiai márványospoloska.

Miről ismerhetjük fel?

A nem túl nagy, pajzs alakú, zöld, illetve barna színű rovar meglehetősen kellemetlen, bűzös szagot áraszt, ha történetesen arra vetemedünk, hogy kézbe fogjuk.

Tűszerűen hegyes szájszervükkel szívogatják a paradicsombogyók nedvét. Szabad szemmel is könnyen felfedezhetjük a potyázó rovarokat a növényen. Kártételüket onnan ismerhetjük fel, hogy az érőfélben lévő paradicsombogyókon elszórtan apró, sárga pontok jelennek meg. A termést felvágva azt figyelhetjük meg, hogy a szívogatásnyom másik oldalán kifehéredett a terméshús. Ez a tünet segít megkülönböztetni a kártételt a különböző gombás, illetve vírusos betegségektől, fertőzésektől.

Mit tehetünk ellene?

A kártevőket egyrészt kézzel összegyűjthetjük a növényről, másrészt rovarcsapdák felállításával védekezhetünk ellenük. Az is segít, ha vízpermettel (slaggal) lemossuk azokat a növényről.

rovarok tonkretehetik paradicsomot 03

Takácsatka

Miről ismerhetjük fel?

A takácsatkákat már sokkal nehezebb észrevenni, mivel igencsak aprók. A kártételüket viszont világosan láthatjuk a leveleken. A takácsatkák oda-vissza vándorolnak a növény lombja és szárai között. A leveleket szájszervükkel átdöfik, hogy szívogassák annak nedvét. Ennek következtében a paradicsom levelei pettyezetté és bronzosan barnává válnak, miközben a levél szövetei is károsodnak, roncsolódnak.

Mit tehetünk ellene?

A takácsatkák elleni egyik legjobb – és legkörnyezetbarátabb - módszer a neem olaj alkalmazása, amelyet permet formájában juttassunk ki a fertőzött növényre. Szintén jó eredménnyel kecsegtet a takácsatkák ellen a rovarölő szappan használata.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR