Már megjelent a hazai kertekben az invazív malaccsiga

Már megjelent a hazai kertekben az invazív malaccsiga

Virágcserépben utazik.

A malaccsiga (Tandonia kusceri) egy, a Balkán-félszigeten őshonos meztelencsiga. Az invazív, gyorsan terjedő fajt többek között Oroszországból, az USA-ból, Szlovákiából is jelezték. Magyarországon 2019-ben jelentették először az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat munkatársai, azóta az ország egész területén felbukkant már.

invaziv malaccsiga megjelent 02
Fotó: Turóci Ágnes

Eredeti élőhelyén sziklás területeken él, de jól alkalmazkodik az ember közelségéhez, kedveli a kerteket, kertészeteket. Terjedéséhez hozzájárul, hogy hazavisszük a virágcserepekkel, a kertészeti és egyéb mezőgazdasági szállítmányokkal hosszú utakat is túlélnek.

invaziv malaccsiga megjelent 04

A malaccsiga nevét sajátos tömzsi, rózsaszínes testéről kapta – jellegzetes hosszanti háti taraj fut végig a pajzs hátsó részétől egészen a farok végéig. Az állat kinyújtózva elérheti a 8-10 cm-es hosszúságot is, a rózsaszín alapszínen pedig változó intenzitású, sötétebb hálózatos minta figyelhető meg. Többféle színváltozata ismert, az egészen világos rózsaszíntől a sötét szürke árnyalatig.

invaziv malaccsiga megjelent 05

Életmódjáról és életciklusáról keveset tudunk. A többi meztelencsigához hasonlóan friss és elhalt növényi részekkel, gombákkal táplálkozik. Olyan családba tartozik, ahol több faj is jól dokumentált mezőgazdasági és kertészeti kártevő, azonban magyarországi károkozásról még nincsen adat.

invaziv malaccsiga megjelent 06

A meztelencsigák számtalan ok miatt meglehetősen alulkutatottak, így a malaccsiga kártételét is homály fedi. Az viszont biztos, hogy gyorsan terjed és olyan családba tartozik, amelynek több tagját kertészeti kártevőként tartják számon.

Forrás: Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Korábban írtunk róla:

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR