Nincs vele teendő és akár még novemberben is terem ez a málna

Nincs vele teendő és akár még novemberben is terem ez a málna

Vitaminbomba a kertből.

Egészen a fagyok beköszöntéig termő fajta a Polka névre keresztelt málna, mely Páti Éváék Somogy megyei kertjében már régóta megél a család nagy örömére. A következőkben Évától tudhatjuk meg, mire kell figyelni a fajta ültetésekor és gondozásakor, hogy a folytontermő bokrok szép nagy málnaszemekkel ajándékozzanak meg bennünket.

"Sajnálatos módon manapság már egyre inkább eltűnőben van mind a kiskertekből és még inkább az agrártermelők palettájáról a málna. Egészségre gyakorolt hatása szinte utolérhetetlen. Rendszeres fogyasztásával a szív- és érrendszeri megbetegedések (szívroham, stroke, érelmeszesedés) megelőzhetőek! Mit kell hozzá tenni? Semmit! Elültetni a polka nevű málnatöveket, aztán csak szedni több mint fél éven át ezt az értékes és nem utolsó sorban nagyon finom gyümölcsöt. A fajta jellemzője, hogy fagyokig terem az utolsó szemeket a hótakaró alól szedjük.

termo malna novemberben 02

Természetesen az év másik felében sem kell nélkülöznünk a málnát, hiszen kitűnően tartósítható akár dzsemnek, szörpnek feldolgozva, illetve fagyasztás is remek alternatíva!

A mi kertünkben nyolc éve ültettünk először és már nagyon bánom, hogy ennyi idő alatt nem fejlesztettük fel az ültetvényt legalább egy hektárra, ami egy családnak a megélhetését biztosítja. Az idei évben 2000 m2 termeltünk intenzíven, amit jövő tavasztól 1.5 hektárra bővítünk. A 2000 m2-en átlagban napi 40-60 kg gyümölcsöt szüreteltünk. Somogy megyében, Nagyatád mellett egy kis faluban, Ötvöskónyiban lakunk.

A képeken látható növényeket 2020 április-májusában telepítettük. Ha ültetéskor bőséges vízzel tesszük az új helyére, szinte 100%-os a megeredési aránya a töveknek. Az egyetlen "titka" talán az egész termő időszak alatt a bőséges vízellátottsága. A szemek nagysága a felvett víz mennyiségtől függ. Innentől kezdve szinte kiirthatatlan.

termo malna novemberben 06

Gyökérről szaporodik és évente tövenként 8-15 hajtással is megajándékozza a kerttulajdonosokat, amelyek 1-1,5 hónap múlva termőre fordulnak és már szüretelhetünk is.

Nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy egyáltalán nem igényel permetezést. Semmiféle betegség nem fog ki rajta, azért a néhány bogárért (ami semmi kárt nem tesz benne) pedig nem érdemes a környezetünket vegyszerekkel szennyezni. A gyomlálást viszont folyamatosan, óvatosan végezzük, mert az új hajtások áprilistól novemberig bújnak elő a földből.

A málnásunkban nagy örömünkre saját méhcsaládjaink is vannak, amelyek nagyban segítik a termésmennyiség növekedését."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR