Így készítsünk házilag darázscsapdát, ami működik is!

Így készítsünk házilag darázscsapdát, ami működik is!

Az interneten nincs hiány tippekből és ötletekből, hogyan is kell hatékony darázscsapdát készíteni.

Akinek abszolút nincs kézügyessége, az természetesen készen is beszerezhet darázscsapdát. Ezek a könnyen összeállítható csapdák egész egyszerűen foglyul ejtik a darazsakat, amelyek a kiút keresése közben hamarosan megfulladnak.

A háztartásokban rendszerint megtalálható szinte bármilyen műanyag flakon megfelel a célra. Könnyen átalakíthatók eredményesen alkalmazható darázscsapdává. Olyannyira, hogy sokszor még az üzletekben kapható társaikkal is felveszik a versenyt. Lássuk tehát, hogyan készíthetünk saját kezűleg hathatós darázscsapdát, amely valóban működik is!

darazscsapda hazilag 02

Darázscsapda házilag – így fogjunk hozzá!

A darazsaktól sokan tartunk, és jó néhányan vagyunk, akiket már csípett is meg darázs; éppen ezért nem dédelgetünk szép emlékeket ezzel a fenyegetően fellépő repülő rovarral kapcsolatban. Ne feledjünk ugyanakkor, hogy a darazsak hasznot is hajtanak azzal, hogy elfogyasztják a káros rovarokat. A darazsakat vonzzák a fehérjék és a cukrok is, ezzel pedig sok, kellemesnek ígérkező kerti pikniket tettek már visszafordíthatatlanul tönkre.

A kereskedelmi forgalomban kapható különböző spray-k, permetek és csalik hasznosak lehetnek, de általában olyan toxikus vegyületeket tartalmaznak, amelyeket nem szívesen használunk közvetlenül a a ház körül. Biztonságosabb és mérgező anyagoktól mentes módszer a darazsak számának csökkentésére, ha saját kezűleg készítünk darázscsapdát. De vajon mitől fog a csapda a gyakorlatban is működni? Függetlenül arról, hogy házilagosan készített vagy üzletben vásárolt csapdáról van-e szó, annak hatékonysága nagyban függ a használat megfelelő időzítésétől, illetve attól, mennyire szorgalmasan tartjuk a csapdát tisztán.

A csapdának legeredményesebben kora tavasszal vehetjük hasznát, még mielőtt ugrásszerűen megnő a rovarok száma. Ennek az a magyarázata, hogy a nőstény egyedek, a királynők ekkor, a szezon elején keresnek új otthont a létrehozandó új kolóniának. Minden egyes elfogott királynő a becslések szerint mintegy ezer, a későbbiekben kifejlődő dolgozót testesít meg.

Fontos, hogy a csapdát tisztán, rendezetten tartsuk. A csapdába esett, elpusztult darazsak felhalmozódó teteme eltorlaszolja az utat az újabb darazsak elől. A tetemeken szörföző újabb darazsak jó eséllyel még kiutat is találnak a flakonból.

Ha azt szeretnénk, hogy a darazsak megtalálják a csapdát, ehhez nem szükséges élénk színű vagy a legaprólékosabb részletekbe menően, divatosan elkészített műremek. Ami igazán számít, az az, hogy a darazsakat az édes illatok vonzzák, éppen ezért megjelölnek minden olyan helyet és vissza is térnek oda, ahol cukros élelmet találtak. Még a legügyesebb kézzel elkészített pompás darázscsapda is csupán haszontalan kacat, ha a nem megfelelő csalit töltjük bele vagy elmulasztjuk eltávolítani belőle a csapdába esett darazsak maradványait.

darazscsapda hazilag 03

Hogyan készítsünk házilag darázscsapdát?

Először is, szükségünk lesz egy üres flakonra. A műanyaggal tudunk a legkönnyebben dolgozni, és az is fontos, hogy a palack elég nagy legyen ahhoz, hogy bele tudjunk tölteni pár deci folyadékot és még maradjon benne egy kis repülésre alkalmas tér. Például egy másfél literes, kiürült ásványvizes flakon már tökéletesen megfelel a célra.

Vágjuk le a flakon felső részét ott, ahol kezd kiszélesedni. A levágott felső részt megfordítva illesszük bele az alsó részbe. Egyes útmutatók szerint a fejjel lefelé fordított felső részen található kiöntő nyílásnak bele kell lógnia az alsó részbe töltött folyékony csaliba (például mézes vízbe vagy szörpbe), de ez nem feltétlenül szükségszerű.

Öntsünk a flakonba például néhány centiméternyi cukros vizet. A csapda lényege, hogy a rovar berepül, hogy hozzájusson a cukorhoz, de a szűk nyíláson kirepülni már nem tud. Ha a nyílás esetleg túl széles, ragasztószalaggal fedjük le, majd szúrjunk a közepébe egy akkora lyukat, amelyen keresztül a mit sem sejtő, gyanútlan darazsak be tudnak jutni a csapda belsejébe.

darazscsapda hazilag 04

További tippek működő darázscsapdákra

Ha attól tartunk, hogy a csapdánk a méheket is vonzani fogja, a vízhez adjunk egy teáskanál ecetet is. A csapda hatékonyságát azzal is növelhetjük, ha néhány csepp mosogatószert keverünk a vízbe. Ez megakadályozza, hogy a csapdába került rovar a víz felszínén tudjon maradni, továbbá lerövidíti az áldozat küszködését.

A darazsak figyelmét tavasszal és kora nyáron a fehérje kelti fel leginkább. Csak a szezon vége felé nő meg a cukor iránti vágyuk. A szezon korai szakaszában tehát érdemesebb a csapdába vizet töltenünk és abba állott húst tennünk. Ezzel elérhetjük, hogy a korai rovarok is felkeressék a csapdát.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR