Így készítsünk kovászt és süssünk kenyeret otthon, élesztő nélkül

Így készítsünk kovászt és süssünk kenyeret otthon, élesztő nélkül

Régi ízek újratöltve.

A kovász előtészta, amely liszt és víz felhasználásával, természetes élesztőgombák és tejsav-, ecetsavbaktériumok felszaporításával készül. A kovásszal élesztő nélkül süthetünk kenyeret vagy különféle péksüteményeket. A kovászhoz általában lisztre, vízre és kovászmagra (megmaradt régi tészta vagy érett kovász) van szükségünk.

kovaszos kenyer eleszto nelkul 02

Kovászt mi magunk is készíthetünk otthon, és akkor is süthetünk kenyeret, ha nincs élesztőnk.

Az interneten számos videó segít minket a munkában:

A Portobello séfjének, Staudinger Nikolettnek a felvételéből lépésről lépésre megtanulhatjuk a kovászkészítést, attól kezdve, hogy milyen eszközök kellenek a konyhában, egészen addig, hogy mire figyeljünk az egyes folyamatoknál:


Az interneten népszerű lett Szabi, a pék, aki a saját Facebook-oldalán online is tanít kovászt készíteni és közösséget is épít a lelkes hobbipékek köré:


Borbás Marcsit, az egykori Gasztroangyalt senkinek nem kell bemutatni. Ezen a videón a kenyérsütés nagyasszonyától, Libor Máriától, alias Limarától lesi el a fortélyokat:


Több helyről szedte össze a tudását, autodidakta módon képezte magát Mártus, aki éppen ezért hitelesen és részletesen vezet be minket a kovászkészítés mikéntjébe:


Annak, aki nem szereti, ha valaki bemutat, jön-megy a konyhában és magyaráz, helyette inkább csak olvasna és a képeken nézné a folyamatot, az Igazmondó Juhász felvételét ajánljuk:

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?