Ha még maradt otthon fél kiló ribizli és fellelhető pár deci vodka, akkor páratlan gyümölcsös likőrt készíthetünk. Olyan jól néz ki, hogy még az is lehet, hogy egészséges!
A kertben még piroslott a bokrokon egy kis ribizli, hát úgy döntöttünk, leszedjük, hogy a rozé boros ribizlilekvár után készítsünk még egy alkoholos finomságot: ribizlilikőrt. (Korábban citromfűlikőrt is rittyentettünk, annak itt található a receptje.)
Hozzávalók:
- 40 dkg ribizli
- 3,75 dl vodka
- 25 dkg kristálycukor vagy nyírfacukor
- 1,5 dl víz
- 1 db narancs leve
- 1/2 kezeletlen (bio) citrom leve és lereszelt héja
- 2 fahéjdarabka
- 4 db szegfűszeg
- 2 db 720 ml-es befőttes üveg
- 2 db 500 ml-es szörpös üveg
Elkészítés:
A ribizlit szűrőbe téve hideg víz alatt megmossuk.
Leszárazzuk.
Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük.
Hogy egy csepp se menjen mellé, betöltő tölcsérrel az üvegekbe töltjük.
Hozzáadjuk a fél-fél narancs levét.
A fél citrom levét.
A lereszelt citromhéjat.
Beleteszünk 1-1 fahéjdarabkát és 2-2 db szegfűszeget.
Összekeverjük.
Közben cukorszirupot készítünk: a vizet a cukorral felforraljuk. Amikor kihűlt, fele-fele részben az üvegekbe töltjük.
Felöntjük az üvegeket a vodkával.
Lezárjuk az üvegeket.
Az üvegeket hűvös helyre tesszük, és a keveréket néhány napig állni hagyjuk, időnként óvatosan összerázzuk. Az idő leteltével leszűrjük és szörpös üvegekbe töltjük.
Újabb pár napig állni hagyjuk, utána jöhet a kóstoló. Megfelelő üvegbe töltve ajándéknak sem utolsó. Nagyon finom!