Vetőmag kisokos 3.: drazsírozott magok és magszalagok

Vetőmag kisokos 3.: drazsírozott magok és magszalagok

Megoldás az apró magvúak vetéséhez.

Gazdaboltokban és barkácsáruházakban mostanában egyre gyakrabban kaphatók előre elkészített, ún. „drazsírozott” vetőmagok, magszalagok. A drazsírozott vetőmagok minden szeme egyetlen magot tartalmaz, rendszerint apró magvú zöldségféléknél (sárgarépa, petrezselyem, salátafélék) találkozunk velük. Az apró és sokszor sötét színű magokat nagyobbá, jobban láthatóvá tévő eljárás a mi munkánkat is megkönnyíti. A drazsírozás során a mag felületére starter műtrágya és fertőtlenítőszer is kerül. Mivel a vetést pontosabban lehet elvégezni, nem szórunk ki túl sok magot egy helyre, ezért a fáradságos egyelés is kihagyható, egyenletesebb lesz a kelésünk.

vetomag kisokos 3 01

A drazsírozott magok számos előnyös tulajdonsága mellett érdemes arról is beszélni, hogy használatuk esetén mire kell odafigyelnünk.

A drazsírozott vetőmagok esetében a zavartalan csírázáshoz általában sokkal fontosabb a mag körüli nedvesség megőrzése. A víz nem csak a csírázáshoz, de a magot beborító anyagok lebomlásához is szükséges, amelyek egyébként akadályozhatnák a mag kelését.

vetomag kisokos 3 04

A vetőmagszalag, vetőkorong szintén megoldást jelenthet az apró magvú növények vetésénél. Ahelyett, hogy túl sokat szórnánk ezekből a magocskákból egy helyre, majd egyelnénk, ritkítanánk, vethetünk készen kapható vagy akár házilag készített szalag segítségével is. A szalagra a magokat olyan távolságra kell felragasztani, ahogy a kikelt növényeknek lenniük kell. Nem csak zöldségeknél, de egyes apró magvú virágok (pl. petúnia, bársonyvirág) palántanevelésénél is megpróbálkozhatunk a módszerrel. Ha magunk szeretnénk készíteni vetőszalagot, akkor bármilyen enyvezetlen papírlapot, papírszalagot használhatunk. Ragasztóanyagként semmiképpen se használjunk szintetikus ragasztót! A legjobban bevált szer erre a célra a rozslisztből és vízből kevert „csiriz”.

vetomag kisokos 3 03

Akár vásárolt, akár házi készítésű szalagot használunk, fontos, hogy a magok egy biológiailag könnyen lebomló anyagra kerüljenek, olyan távolságra egymástól, hogy fejlődésük zavartalan legyen. A vetőszalagnál a vetés szabadföldbe történik. A vetőkorongot cserépbe használjuk, így könnyen nevelhetünk benne fűszernövényeket a konyhaablakban is. A korong alakú papír egyenletes elosztásban tartalmazza az apró magokat. Mind a vetőszalagnál, mind a korongnál fontos, hogy kellő mennyiségű vizet biztosítsunk a kikelő növényeknek.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR