Így készül a házi kajszi- és őszibaracklé

Így készül a házi kajszi- és őszibaracklé

Igazi nyári ízek üvegbe zárva.

A barackérés ideje egyben a házi gyümölcslevek készítésének és tartósításának ideje is. Turi Zsanett  évről évre főzi a család és a barátok örömére saját kajszi- és őszibaracklevét.

"Már vagy 5 éve azonos recept szerint készítek őszi- és kajszilevet. Igyekszem piacról, őstermelőktől vásárolni, frissen szedett gyümölcsöt.

Az eredeti recept szerint 3 kg tisztított, kimagozott gyümölcs mellé, 20 dkg cukorra, 1 citrom levére, befőtt-tartósítóra van szükség. (Utóbbi megfelelő dunsztolással a bátrabbaknak elhagyható.) Végül összesen annyi vízre, hogy az összes lé 8 liter legyen.

A hozzávalókon kívül szükséges még egy nagyobb edény a főzéshez, botmixer vagy turmixgép, tölcsér, steril üvegek kupakkal, illetve merőkanál. Továbbá én celofánt is használok a lezáráshoz.

Érdemes a cukor vagy más édesítő mennyiségét a gyümölcs cukortartalmát figyelembe véve változtatni, ha szükséges.

Idén így készítettem:

4 kg tisztított, magozott gyümölcsöt 1 liter vízzel felforraltam és turmixoltam (botmixerrel a legegyszerűbb). Majd beletettem 1 zacskó (4 kg gyümölcshöz való) befőtt-tartósítót. Ez talán elhagyható, de én inkább óvatos vagyok. Felöntöttem még 5 liter vízzel és hozzáadtam egy citrom levét. A barack édességétől függően kb. 30 dkg cukrot tettem bele. Felforraltam, pár percig főztem. A hab leszedése után üvegekbe öntöttem és szárazdunsztban hagytam kihűlni.

Alkalmanként 12 kg gyümölcsből 4 kilós adagokban készítem a levet. Talán több évig is eláll, de ezt eddig nem tudtuk még tesztelni, mert egy éven belül mindig elfogyott, bármennyit is készítettem belőle.

kajszi oszibarackle 02

Leginkább a sietős reggeleken isszuk reggeliként esetleg kis keksszel, illetve a vendégeink is szívesen fogyasztják. A házilag készített levek után a boltival már nem is próbálkozunk. Ízre és minőségre sem veheti fel a versenyt a bolti a valódi gyümölcslével. A megszárított barackmagnak pedig kibontva fogyasztjuk a belsejét. Ebből naponta kb. 5-6 szem ajánlott."

kajszi oszibarackle 03

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR