Gyorsan, egyszerűen, hosszas kevergetés nélkül.
Lekvárt sütőben sütni nem új keletű, többnyire a szilva befőzése kapcsán találkozhatunk ezzel a módszerrel. Kényelmes, egyszerű megoldás, hiszen nem kell a tűzhely mellett állva gyümölcsöt kevergetni, a lekvár szinte magától elkészül.
Máhli Andrea ezúttal sárgabaracklekvárt készített sütőben, a következőkben Andreától tudhatjuk meg, hogy pontosan hogyan.
"Idén kezdtem baracklekvárt sütőben sütni, mert egy csoportban láttam, hogy nem csak a szilvát lehet így csinálni.
Hozzávalók
- barack
- víz a mosáshoz
- turmixgép
- egy kevés citromlé
- kevés ecet az edény kikenéséhez
- edény, amiben sütöm
Így készül
A barackot többször megmostam vízben. Utána a sérült részeket eltávolítottam és kimagoztam. Turmixgéppel összeturmixoltam és beletettem a citromlevet. Ecettel kikent lábasba raktam.
Közben előmelegítettem a sütőt 250 fokra. Betettem a sütőbe, és amíg fel nem habosodott, alul-felül sütéssel sütöttem. Az elején többször kell figyelni, hogy a hab ne süljön, vagyis ne égjen meg.
Ha a hab csökken, leveszem csak alul sütésre és 200 fokra. Időközönként megkevergetem.
Ha elérte a kellő sűrűséget, beleteszem a cukrot ízlés szerint és tovább sütöm csak egy kicsit, hogy ne karamellizálódjon a cukor.
Ha elolvadt a cukor, kiveszem és mehet az üvegekbe. A tetejére nátrium-benzoátot teszek. Ráteszem a kupakot az üvegre és száraz dunsztba rakom, amíg teljesen ki nem hűl. Utána mehet a végleges helyére.
Amire figyelni kell, hogy ne csak egy adag vízben legyen megmosva, hanem legalább 3-4 alkalommal. Ha hibás valahol a barack, azt ki kell vágni. Az összeturmixolt barackba kell tenni a citromlevet. Az edényt jól ki kell kenni ecettel, mert akkor nem ég oda. Mivel a tetejére egy kis nátrium-benzoátot teszek, így sokáig eláll."