Húzd meg és fermentáld a kukorica bajuszát!

Húzd meg és fermentáld a kukorica bajuszát!

Így meg is eheted.

A kukorica hajának vagy bajuszának jótékony hatásai régóta ismertek, a kukoricának ez a része mégsem kerül gyakran az asztalra.

Marlok Orsolya  fermentálta – önmagában és más zöldségekkel együtt is – és elmondása szerint az eredmény egészen különleges. Olyan, amit érdemes kipróbálnunk nekünk is. A következő sorokban ő maga számol be arról, hogyan történik az eljárás, azaz a kukoricahaj fermentálása.

"Vannak kedvenc zöldségeim, gyümölcseim, a kukorica is ezek közé tartozik. Szeretem az ízét, a hajának tapintását és illatát.

A kukoricahajat a népi gyógyászatban is előszeretettel használják. Csökkenti a magas vérnyomást, vízhajtó, segíti a vesét és még sok jótékony hatással bír. A haj napon kiszárítva, összevágva gyógyteának alkalmazható. Alkoholos tinktúra is készülhet a friss hajból.

Amikor kukoricát főzök, a haj egy részét és néhány belső levelet rajta szoktam hagyni a csövön. Innen jött az ötlet a haj fermentálásához. Nincs recept, amit követek, ha minden igaz, akkor úttörő voltam a haj fermentálásában.

Tulajdonképpen most már inkább mint fűszert és gyógynövényt alkalmazom. Társítom olyan zöldségekkel, amik épp érnek.

kukoricahaj fermentalasa 02

Tőlünk nem messze van egy olyan farm, ahol nem használnak vegyszereket és onnan szoktam alapanyagot vásárolni. Általában lehúzom a levelet egy részen és megnézem, hogy a kukoricaszemek és a haj mennyire friss és milyen színű.

Az üveget tele szoktam tölteni hajjal és kukoricalevéllel szorítom le. 2%-os sóoldatot készítek, azzal felöntöm. Körülbelül 4-5 nap alatt lesz kész, de 10-14 naposan lesz igazán jó. Időközben nincs teendő vele, de aki szeretné, sziszegtetheti az üveget.

kukoricahaj fermentalasa 03

A fermentálásnál arra kell figyelni, ha megtöltjük az üveget zöldséggel, akkor a felforralt és visszahűtött víz 2%-os sóoldat legyen, az üveg tiszta, a zöldség friss és ép.

Néhány évig eláll. Az üveg felbontása után hűtőben kell tárolni. Előtte sötét, hűvös helyen is megfelelő.

Minden olyan ételbe tehetünk belőle, amelyben egyébként is van kukorica. Leves, saláta, puliszka... De nyugodtan egy-két evőkanállal ihatunk is a levéből.

Sajnos arra, hogy milyen ízű, nem tudok válaszolni. Muszáj megkóstolni..."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR