Az ananász szaporítása otthon: így lesz 6 lépésben új növény az üstökéből!

Az ananász szaporítása otthon: így lesz 6 lépésben új növény az üstökéből!

Egy kis türelemmel a boltban vásárolt ananászból új növényt nevelhetünk. Az eljárás nem bonyolult, otthoni körülmények között is kivitelezhető.

Az ananász szaporítása meglehetősen egyszerű, bár néhány hónapos várakozással jár. Íme a lépések, amelyeket érdemes követnünk:

ananasz 6 lepesben uj noveny 02

1. Első lépésként egy éles késsel vágjuk le egy friss, egészséges ananász gyümölcs tetejét, azaz az üstökét olyan magasan, hogy legalább néhány levél legyen rajta. Fontos, hogy ne vágjuk túl alacsonyra, mert akkor nem lesz elegendő anyag az új növény kifejlődéséhez.

ananasz 6 lepesben uj noveny 03
midiman

2. Távolítsuk el az üstök alsó leveleit, hogy egy kb. 1-2 cm hosszú "nyak" maradjon.

3. Tegyük az üstököt szobahőmérsékletű, száraz helyre 24 órára, hogy a vágási felület megszáradjon. Ez a lépés segít megakadályozni a betegségek kialakulását.

4. Amikor a vágási felület megszáradt, helyezzük az üstököt egy pohár vízbe úgy, hogy az alsó része mindig a vízben legyen. A vizet szükség szerint cseréljük. Az új gyökerek kb. 2-3 héten belül megjelennek.

5. Amikor a gyökerek már kb. 2-3 cm hosszúak, ültessük át egy cserépbe, amit jó minőségű, jó vízelvezető képességű, laza szerkezetű virágfölddel töltöttük meg. Az ananásznak nem kell túl nagy cserép, de fontos, hogy a felesleges víz a cserép alján lévő vízelvezető nyíláson el tudjon folyni, a növény ne álljon pangó vízben..

6. A növényt rendszeresen öntözzük, tartsuk a talajt kissé nedvesen, de ne áztassuk el. Az ananász szereti a meleget és a világos helyet, de a közvetlen napsugárzásól óvjuk.

ananasz 6 lepesben uj noveny 04

Ahogy említettük, az ananász nevelése türelmet és kitartást igényel, mivel a növény meglehetősen lassan nő. De ha jól gondozzuk, akkor a jutalmunk végül egy szép és egészséges növény lehet, amelyről pár éven belül talán már gyümölcsöt is szüretelhetünk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR