14 dolog, amit nem tudtál a dézsás citrusfélékről

14 dolog, amit nem tudtál a dézsás citrusfélékről

A konténeres citrom- és narancsfák titkairól hull le a lepel.

A citrusfák manapság igen divatosak. Ez nem véletlen, hiszen a "hordozható" méretű, törpe változatok lehetővé teszik, hogy citrom-, lime- vagy éppen kumkvatfát neveljünk akkor is, ha nincs tágas kertünk. Elég egy pár négyzetméteres terasz, előkert, belső kert, tetőkert, de akár egy erkély is tökéletesen megteszi.

Bár a citrusfélék népszerűsége egyre növekszik, a gondozásuk nem kevés kihívással jár. Ezek közé tartozik, hogy a szubtrópusi éghajlathoz szokott, fagyérzékeny növényeket a hideg téli hónapokban mindenképpen beltérben kell átteleltetnünk. Ez pedig esetenként nem csupán a növény, de a gazdája számára is stresszt jelent. A négy fal között történő teleltetés több szempontból is problematikus lehet. Ezek közé tartozik mindenekelőtt az alacsonyabb páratartalom, a szárazabb környezet, a magasabb hőmérséklet, illetve a bonyolultabb öntözési rend.

És mikor a teleltetés végének közeledtével már abban a hitben vagyunk, hogy túl vagyunk a nehezén, még az utolsó napokban is felléphetnek olyan gondok, amelyek veszélyeztethetik a szeretett citrusfánk egészségét.

Az alábbiakból kiderül, melyek azok a pontok, ahol könnyen hibázhatunk a beltérben tartott citrusfánk gondozása során, mint ahogyan az is, hogyan hozhatjuk mindezt rendbe!

 citrusfelek 14 dolog 02

1. Rossz vízelvezetés

A citrusfák jó vízelvezetésű talajt igényelnek, a pangó víz ugyanis hamar végezhet velük. Az a jó, ha az öntözővíz átjárja az ültetőkeveréket, a felesleges mennyiség pedig akadálytalanul távozik a cserép alján lévő vízelvezető nyíláson keresztül. Vannak, akik ezt úgy érik el, hogy a növény földjébe pár marék, keményfából készült (festetlen) mulcsot kevernek. A puhafából (például fenyőből) készült mulcs hátránya, hogy túl gyorsan lebomlik.

A gyenge vízelvezetés jelei: a cserép alja vizes, a talaj állandóan nyirkos, a helyiségben penészgomba üti fel a fejét, a növény levelei sárgulnak, hervadnak, végül lepotyognak.

2. Túlöntözés

A tülöntözéssel nagyon sokat árthatunk a citrusfánknak. Célszerű a növényt alaposan megöntözni, a következő locsolással viszont vágjunk addig, amíg a földje szinte teljesen kiszárad. Ügyeljünk arra is, hogy a felesleges öntözővíz a cserép alján távozni tudjon. Fontos, hogy a citrusfa soha ne álljon pangó vízben 12 óránál többet.

Ha folyamatosan túlöntözzük a növényünket, cserepének alsó fele gyakran sötét vagy zöld színű, tapintásra nyirkos. A pangó víz hatására a levelek hervadni kezdenek. Fokozatosan sárgulni kezdenek, végül sorban lehullanak.

citrusfelek 14 dolog 03

3. Alulöntözés

Célszerű öntözési rendet kialakítanunk: például hét naponként öntözzük meg a citrusfát. Rossz szokás, mikor időnként egy-egy kis pohár vizet löttyintünk a növényre, ez ugyanis semmit sem ér. Öntözéskor bőségesen kapjon vizet a fa, figyeljük, hogy a felesleges öntözővíz el tud-e folyni, majd azt is figyeljük meg, milyen gyorsan vagy lassan szárad ki a cserépben a föld.

Az alulöntözés jelei: a talaj összeszárad, körben elválik a cseréptől, öntözéskor a víz egy időre megül a talaj tetején, időbe telik, amíg a talaj fel tudja szívni, el tudja nyelni a vizet. A víz túl gyorsan fut át a cserépen, majd folyik el a vízelvezető nyíláson. Ez esetben is a levelek lekókadnak, ágak halnak el.

4. Egy nedvességmérő megmentheti a citrus életét

Ha biztosra szeretnénk menni a citrusunk öntözésével kapcsolatban, szerezzünk be egy, az ültetőközegbe leszúrható nedvességmérő készüléket. Egy okoscserép is tudja ezt!

5. A citrusfa ki nem állhatja a hideg vizet

A legjobb, ha szobahőmérsékletű vízzel locsoljuk a citrusfánkat.

A jéghideg vízzel történő locsolás következtében a levelek erezete sárgulni kezd, a növény nehezebben tud tápanyagot felvenni, levelei pedig hullani kezdenek.

citrusfelek 14 dolog 04

6. A citrusfa kedveli a nitrogént

A konténeres citrusfának is szüksége van különböző tápanyagokra, köztük nitrogénre. Telente sokszor tapasztaljuk, hogy a lakásban tartott citrusfán virágok tucatjai jelennek meg, majd a terméskötődés is bekövetkezik, és apró gyümölcsök indulnak fejlődésnek. Az ehhez szükséges energiaráfordítás kimeríti a növényt: a felhasznált tápanyagokat pótolnunk kell. A jó vízáteresztő talaj egyben azt is jelenti, hogy a tápanyagok is gyorsan kimosódnak. Éppen ezért célszerű a növényt rendszeres időközönként citrusféléknek előállított, folyékony tápoldattal kezelnünk, amit a termék csomagolásán feltüntetett útmutató szerint adagoljunk az öntözővízhez.

7. A táprúd nem mindig ideális lakásban tartott citrusfa esetén

A táprúd hátránya, hogy esetenként megégetheti a citrusfa gyökerét. Ezzel szemben a szerves trágya használata csökkenti a növény károsodásának veszélyét. Műtrágya alkalmazása esetén ügyeljünk arra, hogy soha ne lépjük túl az ajánlott dózist.

A túladagolás jelei: megperzselt levélszélek, lekókadt levelek, a növekedés lelassulása, visszamaradása.

8. A citrusfa a legnaposabb ablak közelében legyen

Ha arra kényszerülünk, hogy kellően világos helyiség hiányában a citrusfánkat egy kevéssé napfényes szobában helyezzük el, természetes fényigényét mesterséges megvilágítással egészítsük ki.

A gyér megvilágítás jelei: gyenge növekedés, a zöld levelek lepotyogása.

citrusfelek 14 dolog 05

9. A túl sok fény kialvatlanná teszi a citrusfát

Igen, az is megtörténhet, hogy a citrusfát túl sok fény éri. Ez akkor következik be, amikor a növényt napi 12 órán át vagy még ennél is több ideig tartó kiegészítő megvilágítás éri, aminek következtében a növény stresszhatás éri és vegetatív állapotába kerül.

A napi nyolc óra fény több mint elegendő. A cél az, hogy a lehető legjobban megpróbáljuk lemásolni a növény természetes életkörülményeit. Ebbe beletartozik, hogy figyelembe vesszük, mikor virágzik és hoz gyümölcsöt. Ha túl sok fénynek tesszük ki, ezzel megzavarjuk a normál életciklusát és korlátozzuk a termőképességét.

10. A citrusfa nem kedveli a téli szoba száraz levegőjét

Telente a belterek levegője a különböző fűtőtestek miatt rendszerint száraz. Ez úgy ellensúlyozhatjuk, ha a citrusfát naponta egyszer szórófejes flakonból vízzel megpermetezzük. Ha az erre fordított időt szeretnénk megspórolni, fektessünk be egy párásító készülékbe, amellyel jelentősen megnövelhetjük az adott helyiség páratartalmát.

citrusfelek 14 dolog 06

11. A citrusfának egyaránt árt a hideg légáramlat és a fűtőtest sugárzó hője

Még véletlenül se tegyük ki a citrusfánkat huzatnak. A hideg napokon ne nyissuk rá a közeli ajtót vagy ablakot, különben stresszhatásnak tesszük ki. Ez egyébként az összes többi szobanövényünkre is érvényes. A stresszhatásnak kitett növény hajlamossá válik a különböző betegségekre és és a kártevők is könnyebben elbánnak vele.

A huzat miatti stresszhatás jelei: barnuló levélcsúcsok, virág- és gyümölcsvesztés.

12. Naponta szemrevételezzük a citrusfát

Naponta rutinszerűen vizsgáljuk meg a citrusfánkat. Alaposan vegyük szemügyre, hogy nem látunk-e valamilyen változást rajta. Vannak-e arra utaló jelek, hogy tápanyag-hiányban szenved, esetleg túlöntöztük? Fedezhetők-e fel rajta apró rovarok, élősködők (pajzstetvek, takácsatkák, illetve cinkostársaik)? Fontos, hogy a felmerülő problémákat időben észleljük, és megtegyük a szükséges lépéseket.

13. Ne várjuk, hogy a citrusfa problémái maguktól megoldódjanak

A problémák maguktól nem fognak megoldódni. Egy krónikusan túlöntözött fa végül menthetetlenül el fog pusztulni. Ha nem avatkozunk közbe, az esetlegesen megjelenő kártevők egy-kettőre el fognak rajta szaporodni, azaz a citrusfánk súlyosan fertőzött lesz. Ezt megelőzhetjük, ha mosogatószeres vízzel lemossuk a növény leveleit, illetve környezetbarát, Neem-olajos permettel lepermetezzük.

14. A levélvesztés miatti pánik szülte hibák

Amikor a szobában tartott citrusfa levelei elkezdenek hullani, egyesek erre úgy reagálnak, hogy elkezdik pánikszerűen túlöntözni a növényt, míg mások azzal próbálkoznak, hogy ide-oda költöztetik a cserepét. A megoldás, ha már a teleltetés kezdetekor keresünk egy olyan napos ablakot (lehetőleg déli tájolásút, fűtőtesttől távol), ahol a növény a teljes téli időszakot háborítatlanul eltöltheti. Ha a fa ez idő alatt elveszíti pár levelét (vagy akár az összeset), ne essünk pánikba. Mindaddig, amíg nem öntözzük túl a növényt, rendszerint rendbe fog jönni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR