Túlélheti-e a feldíszített fenyő a karácsonyt?

Túlélheti-e a feldíszített fenyő a karácsonyt?

Ha segítünk neki, van rá esély, hogy nem szárad ki.

A karácsonyfának vásárolt gyökeres, illetve kivágott fenyőfa frissen és üdén tartása nem feltétlenül kell, hogy stresszes vállalkozás legyen. Ha megfelelően gondoskodunk róla, anélkül kísérheti végig az év végi ünnepi időszakot, hogy kiábrándítóan lehangoló látványt nyújtanának a megfakult, száraz, a legkisebb érintésre tömegesen potyogó tűlevelek. Lássuk, mi mindent tehetünk azért, hogy elkerüljük a csalódást!

Hogyan tartsuk a karácsonyfát életben?

A kivágott, illetve dézsás, konténeres karácsonyfa életben tartása sok szempontból könnyebb, mint azt elsőre gondolnánk. Gyakorlatilag nem kíván több törődést és odafigyelést, mint egy vázába állított virágcsokor.

Az élő karácsonyfáról való gondoskodás mondhatni legfontosabb eleme a víz. Ez igaz mind a kivágott, mind a gyökérlabdás fenyőre. Ez utóbbi esetben alapfeltétel, hogy a gyökérlabda ép, egészséges legyen. A víz nem csupán a fa életben tartásához szükséges, de csökkenti a kiszáradt fa jelentette tűzbiztonsági kockázatot is. Lényeges továbbá a fa megfelelő elhelyezése a lakásban. Az, hogy pontosan hol állítjuk fel a fát, nagyban meghatározza ugyanis az élettartamát.

fenyo tuleli karacsonyt 02

Így marad üdezöld a kivágott fenyő

A (remélhetően) frissen kivágott fa hosszabb ideig nyújt friss, üde látványt, ha betartunk néhány egyszerű szabályt. Először is, nem árt a fát fokozatosan hozzászoktatnunk a szobahőmérséklethez. Ha egyik végletből a másikba esünk, azaz a nagy kinti hidegből hirtelen csak úgy behozzuk a fát a fűtött helyiségbe, ezzel stresszhatásnak tesszük ki. Ennek egyenes következménye a gyors kiszáradás és a tűlevelek túl korai elvesztése lehet. Ezért jobb, ha a fát először egy-két napra egy fűtetlen, de fagymentes helyiségben helyezzük el, ami lehet például veranda, garázs vagy alagsor. Csak ezt követően hozzuk be a fát a kiszemelt helyére, a magasabb hőmérsékletű szobába.

Következő lépésként ajánlott egy 2-3 cm magas karikányit levágni, lefűrészelni alul a fa végéből. A friss vágásfelület lehetővé teszi, hogy a fa könnyebben szívja magába a vizet.

Végezetül állítsuk a fenyőt egy vízzel tölthető, stabil karácsonyfatalpba. A fa méretétől, fajtájától és elhelyezésétől függően a benn töltött első napokban 3-4 liter vízre is szüksége lehet.

fenyo tuleli karacsonyt 03

Tűzbiztonsági szempontok

Legyen szó akár kivágott, akár gyökérlabdás fenyőről, a kiszáradás megelőzése kulcsfontosságú tűzbiztonság szempontjából. Azaz fontos, hogy ne feledkezzünk meg naponta ellenőrizni és pótolni a vizet a talpban, illetve szükség szerint megöntözni a gyökeres fát. Ha így teszünk, a karácsonyfánk biztosan nem lesz tűzveszélyes. Lényeges továbbá, hogy a fát ne hőforrás (kályha, kandalló, tűzhely, egyéb fűtőtest) közvetlen közelében állítsuk fel, mivel ezzel csak felgyorsítsuk a kiszáradását.

Szerencsés megoldás, ha a fát nem a lakás legforgalmasabb pontján állítjuk fel, hanem olyan helyet, sarkot keresünk neki, ahol a legkisebb az esélye annak, hogy véletlenül felborítjuk. Ellenőrizzük azt is, hogy a fényfüzérek kifogástalan állapotban vannak-e és előírásszerűen működnek-e. Ne felejtsük el valamennyit kikapcsolni éjszakára, illetve, ha hosszabb ideig nem tartózkodunk otthon.

fenyo tuleli karacsonyt 04

A gyökeres karácsonyfa gondozása

A kis méretű, gyökeres, konténerben nevelt fenyőfélékkel sok tekintetben a cserepes szobanövényekhez hasonló módon célszerű bánnunk. Ideális esetben tavasszal kiültethetjük azokat a kertbe. A nagyobb méretű, gyökérlabdás fákat rendszerint egy kellően stabil talpba vagy dézsába állítjuk. Ez esetben fontos, hogy gondoskodjunk gyökérlabda nyirkosan tartásáról. A legfontosabb szempont, amit mérlegelnünk kell, hogy milyen hosszan tervezzük a beltérben tartani a nagyméretű, gyökeres fenyőt. Ha ugyanis 10 napnál hosszabb időt tölt zárt térben, meleg szobában, ez már kritikus lehet a sikeres kiültetése, életben maradása szempontjából.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR