Mihez kezdjek a karácsonyfával az ünnepek után?

Mihez kezdjek a karácsonyfával az ünnepek után?

Pár ötlet az újrahasznosításra.

Az év végi ünnepek elmúltával felmerül a kérdés, mihez kezdjünk a szépségét, fényét – és sok esetben a tűleveleit – vesztett karácsonyfánkkal? Hasznosítható valahogy? Vagy egyszerűen rakjuk ki az utcára?

mihez kezdjek karacsonyfaval 05

Újrahasznosítható a karácsonyfa?

Természetesen itt nem arra gondolunk, hogy a gyökér nélküli, csontszáraz fenyőt rakjuk be a kerti fészer sarkába, hogy aztán decemberben újra elővegyük. Számos módon felhasználhatjuk a fáját. De még mielőtt bármit tennénk vele, győződjünk meg arról, hogy leszedtük-e róla az összes díszt, fényfüzért, angyalhajat. Ez azért fontos, mivel ezek megnehezítenék az alábbi újrahasznosítási módokat.

mihez kezdjek karacsonyfaval 02

Ha a fa ránézésre még elfogadható állapotban van (azaz például nem hullottak le a tűlevelei, hanem szépen rászáradtak az ágakra) és vízkereszt után továbbra is szeretnénk élvezni a látványát, nincs más dolgunk, mint felállítanunk a kertben. Itt egyrészt menedéket nyújthat a kertet felkereső madaraknak, másrészt madáreleséget, madáretetőt függeszthetünk rá. A fát állítsuk a terasz vagy valamelyik ablak közelébe, hogy zavartalanul megfigyelhessük a kismadarak ügyködését, mozgását. Az ágakat üveggömbök helyett ezúttal díszítsék különböző gyümölcsök, ehető termések, valamint saját készítésű, dekoratív madáreleség, például ilyenek:

mihez kezdjek karacsonyfaval 03

Egyes országokban környezetvédő szervezetek a kidobott karácsonyfákból élőhelyet teremtenek a vadon élő állatok számára. Vannak közparkok, ahol a tóba süllyesztett fenyő menedéket és élelmet biztosítva az ott élő halak élőhelyévé válik. Más helyeken, ahol a vízpartok mentén laza, instabil a talaj, a talajerózió megakadályozására használják fel a fenyőket. Érdemes rákeresnünk az interneten, hogy a saját lakóhelyünk közelében terveznek-e hasonló akciókat a különböző zöld szervezetek.

mihez kezdjek karacsonyfaval 04

Hogyan lehet újrahasznosítani a karácsonyfát?

A fentiekben leírt ötletek mellett más lehetőség is van arra, hogy megváljunk a karácsonyfánktól. A legkézenfekvőbb megoldás, ha közterületen a helyi önkormányzat által erre kijelölt helyen rakjuk le. Az innen szervezetten elszállított fákat rendszerint felaprítva újrahasznosítják. Nem árt előre megtudakolnunk, hogy esetleg le kell-e vágnunk a fa ágait, vagy van-e érvényben más fontos szabály a fák kihelyezésével kapcsolatban. A felaprított fenyőket jellemzően talajtakaróként közparkok virágágyásaiban terítik szét.

További ötletek a karácsonyfa hasznosítására

Ha a fenti megoldások akadályba ütköznek, kerttulajdonosként az ágakat felhasználhatjuk a szélsőséges időjárásra érzékeny növényeink takarására. A tűlevelekkel járhatóvá tehetjük a sáros kerti ösvényeket. A felaprított törzsből készült mulccsal szintén beboríthatjuk a szilárd burkolat nélküli kerti gyalogutakat, illetve nagyszerű szolgálatot tehetnek a virágágyásokban is. A fenyőfa törzse pár hét alatt kiszárad, ezt követően tűzifaként hasznosíthatjuk.

mihez kezdjek karacsonyfaval 06

Végül, ha van a kertünkben komposzthalom, akkor minden további nélkül szóba jöhet a fenyőfa komposztálása is. Arra ügyeljünk, hogy ha túl nagy darabokban hagyjuk a fát, időtlen időkig is eltarthat, amíg lebomlik, ezért célszerű minél kisebb darabokra vágnunk. Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a fenyőtű sokkal lassabban bomlik le, mint a lombhullató fák levele. A témába vágó korábbi cikkeink itt olvashatók:

Az érett komposzt hasznosságát nem tudjuk eléggé kihangsúlyozni: értékes tápanyagokkal gazdagítja a kerti talajt. Bár vannak, akik tartanak attól, hogy a fenyőtű savassága befolyásolja a komposzthalom kémhatását, nem árt tudnunk, hogy ahogy barnul, úgy veszít fokozatosan a savasságából, így ha kerül belőle valamennyi a komposzthalomra, végeredményben nem fogja számottevően befolyásolni a keletkező komposzt minőségét.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR