A katicabogár nagykanállal eszi az életet, no meg a levéltetveket – 5 videó

A katicabogár nagykanállal eszi az életet, no meg a levéltetveket – 5 videó

Becsüljük meg a katicát: minél több van belőle a kertben, annál kevesebb a levéltetű!

A katicabogár nagy hasznot hajt a kertésznek: pusztítja a levéltetveket, miközben tömi velük a hasát. Lássuk mindezt látványos videókon!

1. Ó, ha rózsabimbó lehetnék!

Az első, nagy felbontású videó főszereplője egy hétpettyes katicabogár, aki egy rózsabimbó hegyén egyensúlyozva készülődik arra, hogy rávesse magát az ínycsiklandó, omlósan puha levéltetvekre. Hirtelen vágás után már azt láthatjuk – ráadásul közvetlen közelről – hogyan kapja el egymás után a mit sem sejtő (vagy talán inkább naivan együgyű) áldozatokat. Szorgosan jár a szájszerve, és ezt figyelve már messze nem tűnik annyira békés és kedves kis állatkának. De ami a lényeg: az ebédje végére szépen lepucolja a rózsabimbóról a szívogató kártevőket.

2. A sárgáknak annyi!

Ezen a szintén közeli videón azt láthatjuk, hogy egy elnyílt virágot teljesen megszálltak a sárga levéltetvek. De a katicák sem tétlenkednek: nekiállnak a megtizedelésüknek.

3. A feketék sem úszhatják meg...

A változatosság kedvéért ezen a videón azt figyelhetjük meg, ahogy egy ráérős katica fekete levéltetvekkel csillapítja az éhségét. A videó készítője először permetezésre gondolt, de miután látta, hogy a katicák már akcióba lendültek, felhagyott eredeti elképzelésével.

4. A tizennégypettyes füsskata sem hagyja annyiban

A videón az látható, ahogy egy, a katicabogárfélék családjába tartozó, tizennégypettyes füsskata jóízűen lakmározik egy levéltetvektől hemzsegő növény szőrös szárán.

5. A katicalárva csillapíthatatlan étvágya

És hogy ez se maradjon ki a sorból: a katicabogár már lárvakorában megkezdi a levéltetvek irtását. A becslések szerint egyetlen lárva mintegy 400 közepes méretű levéltetűt fogyaszt el, mire sikerül annyira felhizlalnia magát, hogy készen áll a bebábozódásra.


A katicabogár kertben véghezvitt jótetteiről már korábban is írtunk, érdemes elolvasni:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR