Ismerd fel, ne bántsd a katicabogár lárváját!

Ismerd fel, ne bántsd a katicabogár lárváját!

Elsőre kicsit ijesztőnek tűnhet, de igen hasznos a kertben.

Nincs kertész, aki ne ismerné fel a katicabogarat és ne örülne annak, ha meglátja a kertjében. Sajnos a katicabogár kisdedei, a lárvák azonban még távolról sem hasonlítanak kifejlett szüleikhez. A fényes, piros szárnyfedők és a fekete pöttyök helyett a katicabogár lárvája a növényeink körül gyanúsan ólálkodó apró, rücskös testű aligátorra emlékeztet.

katicabogar larvaja 07
Eran Finkle

De nézzük meg közelebbről is ezt a némileg rémségesnek ható, hosszúkás testű kis lényt. Még véletlenül se gondoljunk arra, hogy bizalomgerjesztőnek nem mondható kinézete miatt az életére törjünk és elpusztítsuk! A katicabogár lárvája ugyanis a kertész egyik legjobb szövetségese. Hagyjuk tehát, hogy békében fejlődjön, hogy végül kifejlett katicabogár lehessen belőle.

katicabogar larvaja 02

Hogy néz ki a katicabogár lárvája?

A katicabogár lárvája kb. 1-1,2 cm hosszú, teste fekete vagy sötétszürke, megnyúlt, tüskés, amelyet piros, narancssárga vagy fehér mintázat tarkít. Külseje bár meglehetősen riasztó, ártalmatlan mind az emberre, mind a növényekre nézve. Több héten át tartó fő elfoglaltsága, hogy belakmározzon a kertünkben tanyázó kártékony rovarokból (kedvence a levéltetű), hogy aztán jól meghízva bábbá alakuljon és végül a bábból kifejlett katicabogárként bújjon elő.

katicabogar larvaja 03

A kifejlett katicabogarak száraz, védett helyen, pl. fakéreg vagy házfalak repedéseiben, vagy akár a házon belül a padláson telelnek át. Rejtekhelyükről kora tavasszal merészkednek elő, és azon nyomban élelem után néznek, majd a nőstények lerakják apró, sárga petéiket. Egyetlen nőstény katicabogár három hónap leforgása alatt akár 1000 petét is rakhat. A petékből hamarosan kikelnek a lárvák és azonnal elkezdenek táplálék után kutatni.


Mivel táplálkozik a katicabogár?

Egy-egy lárva átlagosan 400 levéltetvet fogyaszt el a kb. három hetes időszak alatt, még mielőtt bábbá alakulna. Egy kifejlett katicabogár pedig több mint 5000 levéltetvet fog jóízűen elfogyasztani élete során.

Bár úgy tűnik, hogy a katicabogarak kedvenc étke a levéltetű, ezenkívül szívesen fogyasztanak egyéb kártevőket is, köztük pajzstetveket, a liszteske bábját, tripszeket, illetve takácsatkát, ha a kerti menün levéltetű épp nem szerepel.

katicabogar larvaja 04

A rovarokon kívül a katicabogarak szívesen fogyasztanak pollent is. Éppen ezért, ha szeretnénk minél több katicát a kertbe csalogatni, érdemes ültetnünk a kedvenc virágaikból. Ezek közé tartozik az orvosi angyalgyökér vagy angelikafű, a körömvirág, a metélőhagyma, a menyecskeszem vagy szépecske, a pillangóvirág, a kapor, a bársonyvirág, az illatos ternye, illetve a sárga cickafark.

A katicabogaraknak jól jön továbbá egy kis víz is a kertben. Ideális megoldás a kerti csobogó, de tökéletesen megteszi, ha egy alacsony peremű cserépalátétbe vizet töltünk. A vizet cseréljük gyakran, különben rövid időn belül szúnyogkeltetővé változhat.

katicabogar larvaja 05

Hogyan bírjuk maradásra a katicabogarat?

A katicabogár egyes fajai egy éven belül akár több új generáció létrejöttéről is képesek gondoskodni, míg mások csupán egyről. Ha a kertünk nem kínál számukra terített asztalt különféle rovarokból, hamarosan szedik a sátorfájukat, hogy máshol találjanak gazdagabb élelemforrást. A lárvák miatt nem kell, hogy fájjon a fejünk: mivel nem röpképesek, egészen biztosan a kertben ragadnak, amíg teljesen át nem alakulnak.

Ha minél több katicabogarat szeretnénk a kertünkben tudni, mindenekelőtt ne használjunk rovarirtó szereket. Amellett, hogy ezek a szerek közvetlenül a katicabogarakkal is végezhetnek, elpusztítják az őket éltető kártevőket is, így már biztosan nem marad indok a maradásukra.

Egyre több kertész teszi magáévá azt a szemléletet, hogy a káros és hasznos rovarok közti egyensúly kialakítására törekszik a kertjében. Ezek a kertészek azt vallják, hogy amíg nem szaporodnak el tömegesen a kártevők és ellenőrzésünk alatt tudjuk azokat tartani, számottevő kárt sem okozhatnak.

Ne essünk tehát pánikba, amikor meglátjuk a veszedelmes őskori lényeknek tetsző katicalárvákat a növényeinken. A katicabogár csúf kisdedei igen hasznosak, nagy szívességet tesznek a kertésznek.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR