A katicák 5 kérése, mielőtt hozzád költöznek

A katicák 5 kérése, mielőtt hozzád költöznek

Hogyan csalogassunk katicabogarakat a kertünkbe? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Nem titok, hogy a katicabogár a kertész egyik legjobb barátja. Mintha a természet eleve a kártevők elleni védekezésre alkotta volna meg őket: nagyokat lakmároznak a levéltetvekből és más rovarokból, amelyek szívesen falnák fel a féltve gondozott kerti növényeinket.

Katica

A katicabogaraknak a kertünkbe történő csalogatása kiváló ötlet, mivel ezzel természetes és minden költségtől mentes kártevőirtást valósíthatunk meg, amelyet nem sok más eljárás múlhat felül. Tudjunk meg hát többet arról, mivel csábíthatunk minél több katicát a kertünkbe! Az alábbiakban erre adunk néhány hasznos tippet.

Katica

Hogyan csalogassunk katicabogarakat a kertünkbe?

1. Telepítsünk a kertünkbe néhányat a katica kedvenc növényei közül

A katicabogarak felettébb kedvelik az édesköményt, a kaprot és a koriandert. A virágágyásainkat egészítsük ki ezekkel a fűszernövényekkel, amelyek garantáltan vonzani fogják a katicákat. Számíthatunk rá, hogy hamarosan felkeresik a kertünket. A katicabogarak kedvelik továbbá azokat a növényeket is, amelyek egy-egy nagyfejű virág felett nőnek, mivel szeretnek bebújni a szirmok közé, elrejtőzni a kis résekben, hasadékokban, vagy pihenni az árnyékban.

2. Tartsuk a virágágyásokat nyirkosan

Biztosítsuk a talajnak és a növényeknek a lehető legtöbb nedvességet, anélkül persze, hogy túlöntöznénk azokat. A katicabogarak szeretnek hidratáltak és frissek lenni, így a hűs víz mindig vonzó a számukra. Kialakíthatunk nekik apró itatóhelyeket is. Kerítsünk például egy lapos tálkát vagy fedelet és öntsünk bele egy kevéske vizet. Helyezzük el a virágágyásba úgy, hogy egy darab követ teszünk a szélére, hogy a helyén maradjon, ne boruljon fel. A katicabogarak szívesen belemásznak majd, hogy igyanak egy-egy kortyot.

3. Ne használjunk vegyszereket

A kerti vegyszerek bármilyen formában történő kijuttatása távol tarthatja a katicákat. Ezért kerüljük a vegyszeres kártevőirtást és műtrágyázást, mivel ezek elpusztíthatják a kertben időző katicabogarakat, illetve elriasztják azokat, amelyek szeretnének nálunk megtelepedni. Ehelyett kizárólag természetes, bio módszereket vessünk be, mivel ezzel élhetőbb környezetet teremtünk a katicáknak.

4. Ne siessük el a levéltetvek irtását

Ha levéltetvekre bukkanunk vagy a tojásaikra, ne siessünk az elpusztításukkal. Hagyjunk elegendő időt a katicabogaraknak, hogy rábukkanjanak a számukra ízletes csemegére. Tekintsünk a kertünkre úgy, mintha terített asztal lenne a katicák számára. Csak hagyjuk a helyükön a kártevőket és várjunk egy keveset – a katicabogarak nagy eséllyel hamarosan megtalálják azokat.

5. Ne feledkezzünk meg a talajtakaró növényekről

Ahol csak lehetséges a kertben, ültessünk alacsonyan elterülő talajtakaró növényeket. Ez nem csak a katicabogarakat fogja vonzani, de az imádkozó sáskákat, illetve a madarakat is; mindannyian kedvelik a hűvös rejtekhelyeket.

Meglehet, eltart egy ideig, míg a katicabogarak megjelennek, de ha egyszer "híre megy" a katicabarát kertünknek, ellenállhatatlanná válik a számukra. Igen rövid idő alatt radikálisan lecsökken a levéltetvek és egyéb növényfaló kártevők szára, és a legjobb ebben, hogy mindezt vegyszerek használata nélkül érjük el. Ha nagyon türelmetlenek vagyunk, gyűjtsünk pár katicát a közelben, és engedjük el azokat a kertünkben.

Ha megfogadjuk tehát a fenti tanácsokat, jó eséllyel a kertünkbe csábíthatunk és maradásra bírhatunk elegendő katicát ahhoz, hogy látványosan jó eredményeket érjünk el.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR