A kert barátja, a levéltetvek ellensége: a hétpettyes katicabogár igazi szuperhős

A kert barátja, a levéltetvek ellensége: a hétpettyes katicabogár igazi szuperhős

Életét a harlekinkaticák keserítik meg.

A katicabogár élete során levéltetvek ezreit fogyasztja el jó étvággyal. Előrelátó módon petéit a kártevők által invázió alá vett levelek fonákjára rakja le, így az egy héttel később kikelő lárváknak nem kell hosszasan táplálék után kutatniuk, mintegy terített asztal várja őket.

kert baratja katicabogar 02

A katicabogár és valamennyi felmenője minden másnál jobban kedveli tehát a levéltetveket, így nem árt tisztában lennünk azzal, hogyan is néznek ki ezek a bizonyos, még ki nem fejlődött utódok, a különös, krokodiltestű lárvák. Történetesen úgy, mintha egy teljesen más rovarfajhoz tartoznának, ezért fontos, hogy felismerjük és vigyázzunk rájuk a kertben.

kert baratja katicabogar 03

A mérsékelt éghajlati övezetben az őszi hónapokban nem ritkán találunk katicabogarakat a lakásban, a házban. Fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül kitessékeljük őket, mivel abban mesterkednek, hogy feromonkibocsátás által társaiknak megüzenjék: király kéglit találtak a téli bekuckózáshoz. Ha túl is élik az emberrel való találkozást, a lakásban minden bizonnyal rövid időn belül kiszáradnának és elpusztulnának. Így a legjobb megoldás, ha mihamarabb kipenderítjük őket a szabadba.

kert baratja katicabogar 05

Ez a fajta agresszív nyomulás elsősorban a szuperragadozóként elhíresült harlekinkaticára (más néven ázsiai katicabogár, sokszínű katicabogár vagy keserűkatica) jellemző. A nálunk őshonos hétpettyes katicabogár ugyanis sokkal szerényebb: társaival többnyire az avarban vagy farakásokban telel át.

A hazánkban első alkalommal 2008-ban megjelent harlekinkaticák étvágyukat tekintve sajnos meglehetősen telhetetlenek. Falánkságuk nem ismer határt: ha az ízletes levéltetveket már mind felfalták, jobb híján rávetik magukat a különböző pillangók, a zöldfátyolka, illetve sajnos az őshonos katicabogár petéire és lárváira is.

kert baratja katicabogar 04

Amilyen nehéz a harlekinkaticákat távol tartani a lakástól, ugyanolyan lehetetlen rávenni őket, hogy megkíméljék a szívünknek kedves hétpettyes katicabogarat. A helyzetet nehezíti, hogy szárnyfedőik mintázata miatt igen sok esetben összetéveszthetők más katicafajokkal.

Szerencsésnek érezhetjük magunkat, ha a hétpettyes katicabogár vonzónak találja a kertünket. A lárvákat a kifejlett egyedekkel együtt terelgessük a kiterjedt levéltetű-kolóniák felé (ha maguktól esetleg nem találnának rájuk).

kert baratja katicabogar 06

Az élelmiszerlánc hatékonyságának fenntartása érdekében érdemes néhány gyomnövényt meghagynunk a kertben. Ilyen például a bogáncs vagy a csalán, amelyek tömegesen képesek magukhoz vonzani a levéltetveket, így a katicák is könnyen megtalálják azokat.

Míg az őshonos katicabogár évente csupán egy további generációról gondoskodik, a versenytársaik akár ötről is, feltéve, ha az időjárás is kedvez nekik. Ezért nem ritka, hogy egy-egy fán vagy napos helyre ültetett kúszónövényen egyszerre találkozhatunk a katica lárvájával és kifejlett egyedével is. Meglehet, egy részük harlekinkatica, de ha van elég táplálék számukra a kertben, jó eséllyel nem fognak a hétpettyesek ellen fordulni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR