Így szedjük és tartósítsuk a fűszernövényeket

Így szedjük és tartósítsuk a fűszernövényeket

Aromacsúcs.

A legtöbb fűszernövény számára a július-augusztus a szüret ideális időszaka. Nem árt tudni, hogy mikor és miként lássunk neki, ha szeretnénk a finom aromákat megőrizve eltenni a fűszernövényeket.

Értékes délelőtti órák

A betakarítás időpontja és a választott módszer meghatározza, hogy mennyire aromás, illatos fűszereink lesznek télen. Számos konyhai fűszernövény a virágzás előtt tartalmazza a legtöbb aromát, azt követően gyakran az ízük is megváltozik. Ilyen például a bazsalikom, a menta, a citromfű, a zsálya vagy a kakukkfű. Az oregánó és a levendula viszont kivételek, ezeknél teljes virágzásban élvezhető először legjobban az aroma.

A szüret idejét úgy válasszuk meg, hogy előtte napokig ne essen az eső, mert akkor csökken a növények illóolaj-tartalma. Ha esetleg nedvesek lennének a növények, akkor előbb hagyjuk, hogy megszáradjanak. A legjobb aroma elérése érdekében ajánlott egy meleg, száraz, árnyékos délelőttön nekilátni a szedésnek. Egy napsütötte napon a reggeli órák ideálisak a betakarításhoz, ilyenkor különösen magas a növény illóolajtartalma.

fuszernovenyek tartositasa 02

Szárítsuk fagyasszuk vagy olajban tegyük el?

A szárítást a betakarítást követően minél előbb kezdjük meg. Szellős, száraz, árnyékos helyen szárítsuk a fűszereket csokrokba rendezve – megteszi egy levegő helység, vagy egy veranda is. Megoldás lehet az is, ha egy szőnyegen terítjük ki őket. Ne tegyük ki a növényeket direkt napsütésnek, mert akkor elpárolognak az illóolajok. A kész, száraz fűszernövények leveleit ezután morzsoljuk le a szárról, tegyük őket légmentesen záródó üvegbe és tároljuk sötét, hűvös helyen.

fuszernovenyek tartositasa 04

Alternatív megoldásként a sütőben is száríthatjuk őket: tegyük a fűszernövényeket sütőpapírral bélelt sütőlapra és 40 °C-on (légkeverésen) szárítsuk több órán keresztül. Hagyjuk picit nyitva a sütő ajtaját, hogy a nedvesség távozni tudjon.

Szárításra alkalmas növények: levendula, lestyán, majoránna, menta, oregánó és kakukkfű.

Fagyasztás előtt a növényeket mossuk meg és töröljük szárazra. Aprítva is bekerülhetnek a fagyasztóba, de eltehetjük csak a leveleket is.

Fagyasztásra alkalmas növények: petrezselyem, zeller zöldje, zsálya, metélőhagyma.

Olajban eltevés előtt is mossuk meg a fűszereket, majd tegyük őket üvegbe. Ezt követően öntsünk rájuk hidegen préselt olajat úgy, hogy teljesen ellepje a növényeket. Eltehetjük a fűszernövényeket sóban vagy ecetben is, így tovább eltarthatóak. Ez a módszer, különösen olajjal, szinte minden fűszernövénynél használható.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR