Így tedd el a zsenge cukorborsót télire!

Így tedd el a zsenge cukorborsót télire!

A blansírozás fontos művelet.

Friss cukorborsót csak az év néhány hónapjában vásárolhatunk, éppen ezért szeretik sokan lefagyasztani. A legjobb persze, ha a saját veteményünkből vándorol a mélyhűtőbe.

cukorborso 03

A cukorborsó legkényesebb borsófajták közé, botanikailag a pillangósvirágúakhoz tartozik. Ezek a hüvelyesek elsősorban a magas cukortartalmukkal különböztetik meg magukat, amiről a nevüket is kapták. Rendszerint nagyon korán takarítjuk be, hogy a hüvely belső felén ne képződjön ehetetlen pergamenréteg. Ezért is fogyaszthatjuk a hüvellyel együtt.

A cukorborsó már XIV. Lajos idejében is csemegeként volt ismert Franciaországban. Így nem meglepő, hogy ez a zöldség akkoriban a nemesség számára volt elérhető. Sajnos a cukorborsó a mai időkben sem túl olcsó, a rövid szezonja miatt. A terméseket tavasszal, a spárgával és a fiatal sárgarépával együtt takarítják be. Nálunk körülbelül két hónapig kapható a kereskedelemben, de a kiskertben még nyáron is termeszthető.

cukorborso 01

Aki fagyasztani szeretné, annak már a vásárlás során meg kell győződnie arról, hogy a hüvelyek friss zöldek és ropogósak. A frissességet például úgy lehet felismerni, hogy a hüvelyek csikorognak, amikor egymáshoz dörzsöljük őket. A nem egészen friss példányokon azonban már többnyire sárgás foltok jelennek meg.

Általában a friss zöldborsót legfeljebb öt napig tárolhatjuk a hűtőszekrény zöldséges fiókjában. Erre a célra, egyszerűen csavarjuk a hüvelyeket egy nedves papírtörlőbe vagy tegyük egy műanyag zacskóba. Aki hosszabb ideig szeretne ebből a zöldségből fogyasztani, az le is fagyaszthatja a hüvelyeket.

cukorborso 02

Fontos, hogy hüvelyeseket fagyasztás előtt megtisztítsuk, majd rövid ideig blansírozzuk. Ehhez a cukorborsót 3-5 percig tegyük forrásban lévő vízbe, majd öblítsük le hideg vízzel. Ennek az az előnye, hogy a hüvelyek megtartják zöld színüket. A borsót végül alaposan csepegtessük le, majd tegyük a fagyasztó zacskóba vagy más alkalmas edénybe. A cukorborsó ilyen módon legfeljebb 24 hónapig tárolható a fagyasztóban. Felolvasztáshoz a cukorborsót egyszerűen tegyük forró vízbe. Ezután például közvetlenül zöldborsó levest is készíthetünk belőle.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR