Több mint 200 cserépből álló gyűjtemény: ilyen egy szenvedélyes növénybarát otthona és kertje

Több mint 200 cserépből álló gyűjtemény: ilyen egy szenvedélyes növénybarát otthona és kertje

215 cserépnyi növény várja ősszel a beköltöztetést.

Stábl Orsolya nem mindennapi méretű növénygyűjtemény tulajdonosa, jelenleg több mint 200 cserépnyi várja a téli időszakot odabent, a házban. A következőkben Orsolyától tudhatjuk meg a növények gyűjtésének, gondozásának történetét és részleteit.

Kis házacska, nagy udvar

"Tősgyökeres bácsbokodi vagyok, 33 éve vettük ezt a régi kis házacskát. Örültem, mert szép nagy udvara volt, de tiszta gaz. Két lánygyermek mellett szerettem volna füves, szép, parkos udvart, ahol lehet játszani.

13 éven keresztül minden tavasszal ültetgettem, mert sehogy nem volt jó helyen semmi. 13 év kellett ahhoz, hogy mindennek meglegyen a helye.

A lányaim barátai és az utcából a gyerekek nagyon szerettek nálunk játszani, mert volt hely.

Sok örökzöldet ültetgettem, hogy télen is szép legyen. Közben kaptam innen-onnan virágokat, amiket télen be kellett hozni. A kaktuszokat imádom, több mint 80 db van belőlük. Van, amelyik már 20-25 éves. Ha egy-egy hajtás letörik, nem bírom ki, hogy ne dugjam le valahová, és akármilyen hanyag módon, de mindig megmaradnak. Édesanyám szerint csoda kezem van, mert nálam minden megmarad.

ketszaz cserep gyujtemeny 02

A gyűjtemény mindig szaporodott, mert cserélgettünk az ismerősökkel. És akkor jött egy olyan, hogy ha valakinek haldoklott a virága, nekem adta, hogy nálam úgyis rendbe jön. Kihívásnak éreztem, hogy megmentsem. Többségében sikerült is, ami boldogsággal töltött el.

ketszaz cserep gyujtemeny 03

Szenvedélyemmé vált a kertészkedés

Jelenleg a lakásban már 215 cserép virág van, részben kaktuszok, de mindenféle növény megtalálható. Ezeknek a 80%-a kint van tavasztól őszig, amitől csodálatos mediterrán jellegű az udvar.

ketszaz cserep gyujtemeny 04

Kint sok az örökzöld, amiket metszeni vagy ritkítani kell, hogy ne legyen túlszaporulat. Azokat mindig elajándékozom.

Ez a szenvedélyem, imádok kint lenni köztük, feltöltenek energiával, és mindig van mit foglalatoskodni köztük.

ketszaz cserep gyujtemeny 05

Vannak leandereim is, mexikói petúnia, téli jázmin, szomorú barka, japán fűz, rozmaring, levendula, mocsári hibiszkusz, babérmeggy és még sorolhatnám.

ketszaz cserep gyujtemeny 07

Vannak orchideák, amik nagy gondot nem okoznak, ablakban vannak és ők is ugyanúgy szeretve vannak, mint a többi. Nem szoktam őket áztatni, mint sokan mások, én locsolás után hagyok az alátétben egy kis vizet, amitől párát is kap.

ketszaz cserep gyujtemeny 06

A fokföldi ibolyákat már én szaporítom levéldugványról, és mindig van kinek ajándékozni.

A kertben elfér egy kis játszótér a 3 unokámnak, és egy medence, mert imádom a vizet is nyáron. Munka közben is jólesik egy kis strandolás.

ketszaz cserep gyujtemeny 11

Imádok füvet nyírni, a ház eleje az utcarészről is parkosítva van, de az udvarban is van füves rész.

ketszaz cserep gyujtemeny 14

Ősszel jön a cserepek beköltöztetése

Ősszel jön a bepakolás, ami eltart egy pár napig, (lemosni, portalanítani a növényeket), de nekem mindent megér, mert ilyenkor a lakás egy arborétum.

ketszaz cserep gyujtemeny 08

Télen a locsolásra kell odafigyelni és a fényigényre. Locsolgatás közben van, amelyiket áttörölgetem pl. a fikuszfélék, a filodendronok, a szanszeviériák és a vitorlások szeretik, ha sörrel átitatott törlőruhával kíméletesen le vannak törölve.

ketszaz cserep gyujtemeny 09

Locsolásnál oda kell figyelni, mert nem mindegyik igényli egyformán a vizet. Tápoldatozni ilyenkor már csak havi egyszer kell, általános tápoldattal. Az orchideák persze orchidea tápoldatot kapnak. Tavasztól gyakrabban, hetente.

ketszaz cserep gyujtemeny 10

A kártevőket is időben észre kell venni, arra enyhe Mospilan-os spriccelést vagy langyos szappanos vizes lemosást alkalmazok. És szeretni kell őket, akkor lesznek szépek!

A gyerekek és a szobakutyusom jól elférnek a virágaimmal együtt. Köszönöm páromnak, hogy ilyen jól tolerálja a szenvedélyemet, segít, ha kérem, polcokat készít, ha már nincs hová pakolni és még mindig szaporodik a gyűjtemény. Locsol, ha heteket nem vagyok itthon.

ketszaz cserep gyujtemeny 12

Még bírom, imádom a növényeket, mindig van új kihívás, imádom az udvarom!

Most nyertem egy pályázatot is a faluban, harmadik helyezett lettem a "Virágos, rendezett porta" címen. Büszke vagyok erre is."

ketszaz cserep gyujtemeny 13

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR