Így teleltesd a meseszép szerelemvirágot!

Így teleltesd a meseszép szerelemvirágot!

Legyen jövőre is a kerted dísze a kék virágözön.

Az afrikai szerelemvirág (Agapanthus africanus) egy igen mutatós, hazánkban még kevésbé ismert évelő dísznövény. A kék liliomként is ismert növény Dél-Afrikában, a Tábla-hegység vidékén őshonos. A nemesítőknek köszönhetően ma már a kék szín szinte valamennyi árnyalatában virít, sőt léteznek fehér virágú fajták is.

szerelemvirag teleltetese 02

Nyáron öntözzed

A szerelemvirág hosszú, szálas, élénk-zöld levelei tőből törnek elő, fő díszítőértéke azonban a feltűnően szép, karcsú száron nyíló, ernyős virágzatba tömörült virágok sokasága. Virágait májustól augusztusig hozza. A növényt ültethetjük kertbe, de akár teraszra, dézsába, is, sőt a lakásban is jól érzi magát, ha sikerül nagyon világos helyet találnunk neki. Vágott virágként is szépen mutat, vázában akár egy-másfél hétig is virágzik.

Gondozása egyszerű, nem igényel nagyobb törődést. Világos, napos helyen érzi jól magát. Rendszeres, bőséges öntözést igényel, és meghálálja a tápoldatozást is. Jó vízáteresztő közegbe ültessük, nem szereti, ha gyökerei vízben állnak. Az átültetésre érzékeny, a többszöri mozgatást megsínyli.

szerelemvirag teleltetese 03

Télen teleltesd

Hazánkban nem télálló ez a gyönyörű növény, éppen ezért teleltetnünk kell. Ne ijedjünk meg, egyszerű a feladat, sokkal könnyebb, mint pl. a népszerű leánder átmentése. Ha cserépben van, akkor a téli időszakban egyszerűen tegyük világos, de fagymentes (kb. 3-6 fokos) helyre. Ennek a növénynek télen is szüksége van fényre, mert a hosszú, lándzsás leveleit akkor sem veszti el. Ugyanakkor kevesebb fénnyel is beéri, mint a leander vagy a bougainvillea. Sötétben a lombozata megnyúlik, részben vagy teljesen elszárad, de tavasszal újra hajt. Ne teleltessük 10 °C felett, mert virágzásához szüksége van a téli nyugalmi állapotra. Ilyenkor csak nagyon kevés vizet adjunk neki, ettől függ a következő évi virágzása!

szerelemvirag teleltetese 04

Májusban, a fagyok elmúltával ki lehet tenni a szabadba, de először csak árnyékosabb helyre. A szerelemvirág érzékeny a hirtelen környezetváltozásra, ezért „edzenünk” kell: először némileg melegebb helyre kerüljön, majd a néhány hét múlva a szabadba.

Ritkán kell átültetni, csak akkor, ha vastag, elágazó, húsos gyökerei már szétfeszítik a cserepét, nem szereti a bolygatást. Három-négy évente, amikor az új tősarjak már eltörnék a tartót, célszerű nagyobb edénybe ültetni a növényt, ilyenkor érdemes a tőosztást is elvégezni, így szaporítható.

Ha nem virágzik, akkor vagy túl melegben telelt, vagy kevés tápanyag áll rendelkezésére, vagy túl nagy cserépben áll a növény.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?