Így termessz a tüskementes szederből sokat!

Így termessz a tüskementes szederből sokat!

Aki megtanulja a tüskementes szeder termesztésének néhány fontos mesterfogását, különleges minőségű és mennyiségű, ízletes szederre tehet szert nyár végére.

A legfontosabb tudnivalók a tüskementes szederről

Öntermékeny növény, de idegen megporzással több és nagyobb méretű termést nevel. Kúszó típusú, erős növekedésű, 3-5 m-re is megnő, de nem kapaszkodik, támrendszer kell hozzá.

Az elsőéves sarjak nem hoznak termést, csak a vesszők oldalhajtásai. A termésérés után a vessző elhal, mint a málna vesszői. Gyökerei a 10-40 cm-es talajrétegben növekednek. Gyakorlatilag minden talajon megél, de leginkább a kicsit savanyú kémhatású, humuszban gazdag talajt kedveli. De jól megél a meszes talajon is.

Vízigényes, az öntözést meghálálja, azonban a hosszasan vizenyős talajon gyökérrohadás miatt elpusztul. Az erős fagyra érzékeny, -15 °C-fok alatt már károsodhat.

Hogyan neveljük gazdagon termő bokrokká?

Kis területen legjobb a kanadai rendszerű nevelés, erős oszlopok és dróthuzalok nélkül, amelyek a nagyüzemi termesztésben használatosak. A 2 m távolságra telepített növények mellé, a sorirányra merőlegesen 50-50 cm-re 2 db támasztókarót kell tenni, melyek 5x5 cm vastagságúak, 2,5 m hosszúságúak. Ezeket 60 cm mélyen kell a földbe süllyeszteni.

Oldalra a hajtásokat
Oldalhajtások nevelése a sarjakon

A sarjakból 2 db-ot az egyik karóhoz kell kötözgetni, de ügyelve arra, hogy a sarjak nagyon könnyen eltörnek, amíg az 1,5 m es magasságot el nem érik. Amikor túlnőtte a karót, érdemes visszavágni a karó fölött 30-40 cm-rel, hogy az oldalhajtásai erősödjenek. Az alsó 120 cm-es részről el kell távolítani az oldalhajtásokat, mert a következő évben a termés lehúzza azokat, az alsókat egészen a földig.

A másik karónál nevelt vessző oldalhajtásit tavasszal vissza kell vágni 1 m-es hosszúságra, és érdemes megritkítani, úgy, hogy egymás fölött 40-50 cm-es távolság legyen. A termés betakarítása után a vesszőket tőből ki kell vágni, és némi száradás után elégetni.

A tüskétlen szeder leggyakoribb és legveszélyesebb károsítói

Szár és levélrozsda. Tünete: sárga foltok a növényen.

Szeder gubacsatka. A részterméskék egy része halvány, fakó marad, mintha éretlen lenne.

Félig színeződik
Szeder gubacsatka károsítása

Szürkerothadás. Az érett termésen szürke, penészes bevonat, a termés elrothad.

A tüskétlen szeder finom és bevált fajtái

Arapaho
Merev vesszőjű, középnagy 5,9 g-os nagyon kemény termésű, legkorábban érik, június közepén

Black Butte
Kiejtése „blek bjut". Az Arizonában jellegzetes, henger alakú tanúhegyek után kapta a nevét. Június végén érik, termése igen nagy, henger alakú, 5 cm hosszú és 2,4 cm átmérőjű, 12 g súlyú.

Cacanska Bestrna
Középkorai érésű, hengeres alakú termése nagy, 8,2 g-os, édes, aromás, könnyen szedhető. A rozsdásodásnak ellenálló.

Dirksen
Termése elliptikus, közepesen kemény 5,5 g-os, nehezen szedhető. Bőtermő, július közepétől szeptember közepéig érik.

Hull
Nagy, 5,6 g-os termése elliptikus alakú, nagyon jó ízű, kevesebbet terem, mint a Dirksen. Július közepétől szeptember közepéig érik.

Jumbo
Gyümölcse 7,7 g-os, bőtermő, július közepétől érik.

Loch Ness
Gyümölcse 6,8 g-os, kemény, aromás. Június elejétől szeptemberig érik, nagyon korai.

Navaho
Mereven álló, oszlopos növésű, nagyon kevés helyet foglal.

Thornfree
Termése 4,6 g-os, kemény húsú, közepesen ízletes, nagyon bőtermő. Rozsdára fogékony. Július végén kezd érni.

Mennyi szeder!
A lecsüngő oldalhajtások könnyen hozzáférhetők

Hol kapható? A Vaterán szezonban biztosan találunk, ennél a csomagküldőnél is szokott lenni, illetve érdemes benézni az ezen a térképen található faiskolákba is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR