Szederszüret ügyesen: még véletlenül se hibázz!

Szederszüret ügyesen: még véletlenül se hibázz!

Tudjunk róla, hogyan és mikor célszerű a termést leszüretelnünk.

Sokunk egyik kedvence a szeder, amelynek szívesen szorítunk helyet a kertben. Mivel nem utóérő gyümölcs, azaz a leszüretelése után már nem érik tovább, akkor kell leszednünk a bogyókat, amikor azok éppen elérik az érettségük legideálisabb fokát.

Az üzletekben kapható szeder esetén általában az az elsődleges szempont, hogy a gyümölcs kibírja a szállítást, így az íze a második helyre szorul a fontossági listán. A kertünk végében termesztett szedernek azonban csupán a konyháig vagy a szánkig tartó – lényegesen rövidebb – utat kell kibírnia. Ez azt jelenti, hogy tökéletesen beérett, kifogástalan ízminőségű gyümölcsöt tudunk leszüretelni, nem beszélve arról, hogy a saját termesztésű gyümölccsel nem kevés pénzt takaríthatunk meg.

Érdemes ezért tisztában lennünk azzal, milyen szempontok fontosak a szederszüret tekintetében. Az alábbiakból kiderül minden lényeges részlet, azaz, hogy mikor és hogyan szedjük le a szedret!

szederszuret ugyesen 02

A szederszüret ideje

Az, hogy mikor célszerű a szedret leszednünk, nagy mértékben függ attól, milyen klímán zajlik a növény termesztése. A szeder nagy előnye, hogy jól tűri mind a kánikulai meleg, mind a fagyos időjárást, így szinte mindenütt megél.

Az érési időt tehát nagyban befolyásolja a termesztés helye. Hazánkban – fajtától függően – jellemzően június elejétől október végéig tart az érési idő.

Léteznek továbbá a szedernek folytontermő fajtái is, amelyek az idősebb vesszőkön először nyáron, majd a fiatal, egyéves vesszőkön ősszel is hoznak termést.

szederszuret ugyesen 03

A szederszüret mikéntje

A szedret kézzel szüreteljük le. A bogyókat akkor szedjük le, ha már beértek, azaz amikor a színük már nem piros, hanem szinte fekete. A gyümölcs a leszedése után általában csak egy napig áll el, így vagy tegyük azonnal a hűtőbe vagy mielőbb fogyasszuk el.

Fontos, hogy ne álljunk neki a szederszüretnek, ha a bogyók éppen nedvesek, mivel ez elősegíti a leszüretelt termés összeesését, megromlását, megpenészesedését. A szederszüret időtartama általában körülbelül három hét, amely idő alatt hetente 2-3 alkalommal érdemes leszednünk az épp beért bogyókat. Fajtától függően egy-egy szederbokor egy idény alatt 2-25 kg termést hoz.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?