Skandináv különlegesség a kertben: a mocsári hamvas szeder

Skandináv különlegesség a kertben: a mocsári hamvas szeder

Lappföld aranya.

A mocsári hamvas szedret (Rubus chamaemorus)  "Lappföld aranyának" is nevezik, nem véletlenül. Finnország legértékesebb gyümölcse, Közép- és Észak-Finnország mocsaraiban és sűrű erdeiben él, de megtalálható Észak-Európában, Kanadában, Szibériában, Japán északi részén is.

mocsari hamvas szeder 02

Jól bírja a kemény teleket

A nem túl nagy, legfeljebb 2,5 cm-re megnövő, aranysárga, borostyánszínű bogyók betakarítása komoly kihívást jelent. Az erdőben nehéz megtalálni és hozzáférni. Kilónkénti ára akár 10 euró is lehet, a bogyósok között listavezetőnek számít.

Igazi téltűrő növény, királyi csemege a hideg északon is. Egészen -40 °C-ig fagyálló, még a kemény telek sem ártanak neki a nyugalmi időszakban.

Kertészetekben ritkán kapható, a vadon növő állományok pedig védettek. Véletlenül se akarjunk magunkkal hozni töveket például az északi nyaralásunkról, ez engedély nélkül tilos!

A 25-45 cm-es lágyszárú, tüskés hajtásokon fejlődő levelek ősszel tűzpirosra színeződnek, gyönyörűen mutatnak. A hím és a nőivarú virágokat két különböző növényen találjuk, de például a kertészetekben néha elérhető, finn 'Nyby'  fajta mindkét nemű virágot hordozza egy növényen, így termőképes önmagában ültetve is.

mocsari hamvas szeder 03

A mocsári szó a nevében már elárulja, hogy milyen élőhelyen érzi jól magát. Ideális hely ezen kúszó évelő számára a fák alatti, mohás, szórt fényes terület. A talajnak savanyúnak, humuszban gazdagnak és nedvesnek kell lennie, de ez nem azt jelenti, hogy pangó vízben kell állnia. Nem kedveli a meszes, szikes talajokat. A hasonló igények miatt például jó talajborító növény áfonyaágyásban - ha ez a növény megél nálunk, akkor a mocsári hamvas szeder is kedvelni fogja a területet. Díszkertbe is társulhat, például rododendronokkal, páfrányokkal együtt.

A bogyók megfelelő éréséhez tavasszal és nyáron napi néhány óra napsütés szükséges. A skandináv szépség egyébként nagyon jól bírja a zord időjárási körülményeket: a hideget és a szelet is. Csak a növekedési szakaszban lehet érzékeny a hidegre, nyáron veszélyeztethetik fagyok (ez nálunk azért nem valós veszély).

Ültetésnél hagyjunk a tövek között kb. 1 métert, mert gyorsan terjedve úgyis gyorsan benövi a növény a területet. A fiatal növénykéket kb. 15 cm mélyre ültessük. Egy vékony mulcsréteg segít a talaj savasságának megőrzésében, és kedvező körülmények teremtésében is. A mocsári szeder nem tolerálja sem a szárazságot, sem a pangó vizet, így fontos, hogy rendszeresen öntözzünk, de a talaj jó vízelvezetésű legyen.

mocsari hamvas szeder 04

Minden napra egy bogyó

A beporzást repülő rovarok végzik, május-júniusban döngicsélnek a kis fehér virágok körül. Az érett bogyók nagyon könnyen nyomódnak, érzékenyek, ez meglehetősen nehézzé teszi szállításukat, tárolásukat. Elhúzódó érésű, a bogyók július-augusztusban folyamatosan érnek, így nap, mint vadászhatjuk a borostyánszínű gyümölcsöket a bokrokon. Akárcsak a szeder, először a mocsári szeder bogyója is zöld, majd piros lesz, végül a napsütéses órák hatására különleges, narancsos-napsárgára érik.

A vadon termő szeder finom, savanykás, telt ízű, de például a 'Nyby'  fajta jóval édesebb. Emiatt általában sok cukorral dolgozzák fel, zselé, likőr, kompót készül belőle, vagy italok, ecetek ízesítésére használják. Nagyon gazdag C-, E-, A-vitaminban, antioxidánsokban és különböző nyomelemekben. Gyógynövényként is ismert, immunerősítő és vizelethajtó hatásáért, de az őslakosok, a hajósok a skorbut ellene is bevetették magas C-vitamin tartalma miatt. A leveleit teának főzik meg, köszvény és hasmenés ellen isszák, de égési sérülések, bőrbetegségek esetén is alkalmazzák.

A szeder könnyen elterjed és idővel sűrű növényszőnyeget képez. Ezt segíthetjük, ha ősszel éles ásóval elvágjuk a gyökerénél és szétültetjük a növényt. Megpróbálkozhatunk a gyümölcsben található kőszerű kis magvak vetésével is, azonban legalább 270 napnyi hidegre van ahhoz szükség, hogy valóban kicsírázzon a növény. Emiatt ajánlatos egy évig fagyasztóban tárolni a magocskákat.

Kártevők ritkán károsítják, legelterjedtebb a leveleken megjelenő diplokarponos levélfoltosság. Előfordulhat, hogy egyes lepkefajok hernyói rágják a leveleket, de ezek nem okoznak jelentős károkat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR