Miért marad jó néhány szeder piros a bokron?

Miért marad jó néhány szeder piros a bokron?

Egy atka a bűnös.

Akinek szederbokra van a kertben, biztosan találkozott már azzal a bosszantó jelenséggel, hogy egyes gyümölcsök feketére érnek, míg mások pirosak maradnak.

Az gyakran előfordul, hogy a szeder nem lesz teljesen fekete az érési folyamat során, különösen a későn érő fajták esetében. Ha viszont piros gömböcskék maradnak a bokron, az általában egy kártevő, a szedergubacsatka (Eriophyes essigi syn. Acalitus essigi)  működésének következménye.

Az állatkák mindössze 0,1- 0,17 mm nagyságúak, csupán nagyítóval láthatók. A szárakon, rügyekben, kiszáradt gyümölcsökben telelnek át. Tavasszal rakják petéiket a friss rügyekre. Az érés ideje alatt fejlődnek ki az atkagenerációk, a növekvő gyümölcsökön szívogatva. Megzavarják a gyümölcs érését, így a szeder éretlen, piros marad.

Ha a gyümölcsök csak gyengén fertőzöttek, akkor kevésbé rossz a helyzet, ettől még ehetőek, noha az ízük nem olyan édes. A fertőzést megelőzhetjük, ha a szeder talaját nedvesen tartjuk (a legjobb mulccsal), mivel a kártevő a szárazságot kedveli. Ne használjunk nitrogéntartalmú műtrágyákat sem!

Csak akkor érdemes harcolni az az atka ellen, ha a növényt erősen fertőzik (amikor gyakorlatilag az összes gyümölcs éretlen marad), vagy ha külsőleg tökéletes gyümölcsökre vágyunk.

A fertőzött gyümölcsöket szedjük le, vágjunk le minden gyümölcsmúmiát is. Ajánlatos a tél előtt egy erős visszavágást is megejteni, nem utolsósorban azért, hogy kevesebb téli rejtekhely maradjon a bokron. Aki teljesen biztosra menne, az új hajtásokat tavasszal kezelje természetes repceolaj alapú lemosóval. Azonban megelőző intézkedésként soha ne végezzünk ilyen kezelést, mert így károsítjuk a hasznos szervezeteket is, például a ragadozó atkákat, parazita darazsakat.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR