Így tudjuk elősegíteni a dugványok gyökereztetését fűzfalé segítségével

Így tudjuk elősegíteni a dugványok gyökereztetését fűzfalé segítségével

Természetes módszer.

Bár sokan még nem hallottak róla, a fűzfavizes gyökereztetés régre visszanyúló hagyománnyal rendelkezik. Ez a lé hasznos eszköz a dugványok és fiatal növények gyökereztetéséhez. Ennek oka az, hogy a fűzfa elegendő mennyiségben tartalmazza az indol-3-vajsav nevű hormont, amely segíti a növények gyökeresedését. Nyilvánvaló előnyökkel rendelkezik: mindenekelőtt a kertben könnyen, olcsón hozzájuthatunk a fűzfavesszőkhöz, másrészt természetes alternatívát kínál a gyökérporokkal szemben, nem kell kémiai szereket alkalmaznunk.

A fűzfavíz elkészítéséhez bármilyen fűzfajtát használhatunk. A legjobb az ujjnyi vastag, egyéves vesszőket választani, amelyekről könnyen eltávolítható a kéreg. Ajánlottak például a fehér fűz (Salix alba)  fiatal hajtásai.

fuzfale gyokerezteteshez 02
Megan Hansen

Vágjuk a fűzfaágakat kb. 20 cm hosszúságú darabokra, és hántsuk le egy éles kés segítségével a kérget. 10 liter fűzfavízhez kb. 2-3 kg-nyi faanyag szükséges. Tegyük a vesszőket és a kérget egy vödörbe, öntsünk rá esővizet, és hagyjuk ezt a keveréket legalább 24 órán át ázni. Ezután öntsük át a folyadékot egy szitán és távolítsuk el a fadarabokat belőle.

Annak érdekében, hogy a dugványok gyökereztetése a legideálisabban történjen, a hajtásdaraboknak először is egy kis időt kell eltölteniük a gyökereztető vízben. Ezért ajánlatos a dugványokat legalább 24 órára a fűzfavízbe állítani. Ezt követően a dugványokat a szokásos módon, cserépben vagy tálban helyezhetjük el. Az elkészített fűzfalevet legfeljebb 2 hónapig tárolhatjuk a hűtőben.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?