Lédús magok.
A gránátalma nem pusztán dísznövény, de gyümölcsét is fogyasztjuk, különösen a téli időszakban elérhető a polcokon. A Közel-Keleten mitológiai és szerencsehozó növénynek számít, a déli területeken még az esküvőkön is ajándékozzák a jó szerencse reményében. Egészen pontosan a gyümölcsöt az ifjú pár elé a földre dobják úgy, hogy az felszakadjon (remélhetőleg van valami trükk arra, hogy ne a ruhájukra fröccsenjen a piros lé). A kiboruló magok száma megmutatja, hogy miként alakul a házasság. A sok mag a boldog közös élet és a sok utód jele. Mivel a gránátalmának rengeteg a magja, így nyilvánvalóan pozitív jóslat érkezik ilyenkor a frigy jövőjét illetően.
A piros magok rendkívül lédúsak, különlegesen finomak. A levet ki is préselhetjük belőlük, de önmagukban is fogyaszthatjuk őket.
Érdemes az alábbi saláta receptet is kipróbálni:
Hozzávalók
• 4 narancs
• 2 gránátalma
• 4 datolya
• 2 evőkanál méz
Elkészítés
1. Hámozzuk meg a narancsokat és szeleteljük fel a gyümölcshúst úgy, hogy a hártyák ne sérüljenek.
2. Negyedeljük a gránátalmákat és szedjük ki a magokat. Ügyeljünk arra, hogy a bőrszerű héjat is eltávolítsuk.
3. Magozzuk ki a datolyát és vágjuk vékony csíkokra.
4. Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban és ízesítsük mézzel. Nagyon jól illik hozzá egy csepp narancsvirágvíz is.