Vajon illik élő fát adni nászajándékba?

Vajon illik élő fát adni nászajándékba?

Bár elsőre talán szokatlannak tűnhet, hogy élő fát ajándékozzunk a házasulandó feleknek, egyáltalán nem elvetendő az ötlet.

Vajon a fiatal párnak valóban eszébe fog jutni a nagy esemény, valahányszor bekapcsolják a szinte elmaradhatatlan turmixgépet? Egy élő fa ezzel szemben évekig cseperedni és fejlődni fog a kertjükben, gyönyörű emléket állítva a napnak, amikor kimondták a boldogító igent.

elo fa naszajandekba 04

Adhatok élő fát esküvői ajándékul?

Nem tipikus ajándék, de ez még nem jelenti azt, hogy ne válhatna egy élő fácskából szép nászajándék. Számos olyan faiskola működik, ahol nem csupán beszerezni tudjuk a növényt, de csinos díszcsomagolást és szívhez szóló kísérőüzenetet is varázsolnak mellé.

Ha esetleg amiatt aggódunk, nem furcsa dolog-e faiskolából választani nászajándékot, és mások nem fognak-e megütközni ezen, nyugodtan válasszunk a fa mellé egy másik, hagyományosabbnak mondható ajándékot is. Bizonyosak lehetünk benne, hogy a menyasszony és a vőlegény örülni fog a nem várt, különleges ajándékfának.

Gyakorlatilag minden olyan fából válhat nászajándék, amely megél a friss házasok lakóhelyén. Léteznek ugyanakkor olyan különleges fajták is, amelyek kifejezetten alkalmasak a célra: azáltal például, hogy a szerelmet, az életet, az elkötelezettséget, vagy éppen magát a házassági köteléket szimbolizálják.

elo fa naszajandekba 01

Gyümölcsfák

Számos gyümölcsfához kötődik különleges szimbolikus jelentés a különböző kultúrákban. Az almafa például a szeretetet és a jólétet jelképezi, ezért tökéletes meglepetés egy házasság kezdetén. Azért is nagyszerű ötlet gyümölcsfát ajándékozni, mivel a fa a termésével évről évre újra megörvendezteti majd a házaspárt.

Kamélia

Bár gyakorlatilag nem fa, hanem nagyobb termetű, sűrű cserje, a kamélia sok kultúrában a szeretet szimbólumaként jelenik meg. Gyönyörű, dekoratív virágokat hoz. A melegebb éghajlaton termetes bokorrá fejlődik, amelynek kitartó virágzására hosszú éveken át bizton számíthatunk.

Olajfa

Az olajfa neveléséhez alkalmas vidéken élő párok számára csodás ajándék az olajfa. A kifejlődött fa hűs árnyat ad, és még termést, olajbogyót is érlel. Nálunk jellemzően konténeres növényként tartható.

elo fa naszajandekba 02

Jótékony célú fa

Egyes helyeken már léteznek jótékonysági szervezetek, amelyek jóvoltából valamilyen jótékony célra szánt fát szerezhetünk be a boldog párnak. Ők aztán a fát olyan helyen ültethetik el, ahol az valamilyen nemes – például környezetvédelmi vagy szociális szempontból kiemelt – célt szolgál.

Minden nászajándék különleges valamilyen szempontból, és nagy körültekintéssel választjuk ki. Így kétség nem férhet hozzá, hogy egy nagy gonddal kiválasztott fácskát nagyra fognak értékelni a megajándékozottak. Csupán arra kell ügyelnünk, hogy az adott klímaviszonyokhoz és helyi környezeti adottságokhoz alkalmazkodni képes fát válasszunk, és lehetőleg mellékeljünk hozzá egy kertészeti útmutatót, hogy a pár sok-sok éven át gyönyörködhessen e pompás, élő ajándékban.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR