Ilyen a barnaszemű, napsárga borzas kúpvirág

Ilyen a barnaszemű, napsárga borzas kúpvirág

A pillangók is körberajongják: egész nyáron át nyíló dísznövényt ajánlunk a kert legnaposabb részébe!

A borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta)  sokoldalú, meleg- és szárazságtűrő, 40-50 cm magas évelő, amely remekül illik bármely szabadtéri miliőbe. Egész nyáron át díszíti a kertet egyrészt a bársonyosan szőrös tapintású, keskeny, lándzsa alakú levelekből álló lombjával, de legfőképp lendületesen élénksárga szirmú, sötétbarna közepű virágaival. Mindezt úgy kínálja fel a kertésznek, hogy mindössze minimális gondozást vár cserébe.

borzas kupvirag 01

A borzas kúpvirág gondozása

A borzas kúpvirág gondozása nem kíván különleges erőfeszítéseket a kertész részéről, a befektetett energia pedig maradéktalanul megtérül: a hosszan virágzó növény látványa akaratlanul is a buja vadvirágos réteket juttatja az eszünkbe.

borzas kupvirag 02

Kiváló szárazságtűrő, magról újraveti magát, és sokféle talajon megél, hogy csak párat említsünk a jó tulajdonságai közül. Érdemes azért tudnunk, hogy a növény elsősorban a semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajt kedveli, és ha csak egy lehetőségünk van rá, napos, esetleg enyhén félárnyékos helyre ültessük.

borzas kupvirag 03

Gondozásához rendszerint hozzátartozik az elnyílt virágok eltávolítása. Ezzel újabb virágzásra bírhatjuk, másrészt elérhetjük, hogy masszívabb, kompaktabb legyen a növény felépítése. Az elhervadt virágfejek leszedegetésével a növény nemkívánatos elszaporodását is megelőzhetjük, hiszen így nem fogja tudni ezerszámra elszórni a magját.

borzas kupvirag 04

Természetesen, ha egy újabb terület benépesítéséhez vagy ismerősök számára szeretnénk magot gyűjteni a növényről, hagyjuk, hogy a virágfejek a szárukon megszáradjanak. Érdemes tudnunk, hogy nem garantált, hogy az utódok hasonló magasságúak lesznek, mint az anyanövény.

borzas kupvirag 07

A borzas kúpvirág a kertbe csalogatja a pillangókat, a méheket és más beporzó rovarokat és ezzel igen jó szolgálatot tesz a többi virágos növényünknek is. Ha nem szeretnénk, hogy a kertbe tévedő rágcsálók és egyéb vadak lakmározzanak belőle, ültessünk mellé levendulát vagy rozmaringot; ezek erős, átható illata távol tartja a hívatlan vendégeket.

borzas kupvirag 05

Végül, de nem utolsósorban, a borzas kúpvirág kiváló vágott virágnak is; vázába állítva hosszú ideig friss és üde marad.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR