Baktériumos levélfoltosság: hogyan orvosold a bajt?

Baktériumos levélfoltosság: hogyan orvosold a bajt?

Ha megjelenik kertünk növényein, fontos, hogy mielőbb lépjünk!

Nem ritka, hogy a különböző kerti dísz- és haszonnövényeink levelein sötét, nekrotikus foltokat fedezünk fel. Ez a baktériumos levélfoltosság nevű növénybetegség tünete. Jellemzője, hogy az érintett növény levelei elszíneződnek, súlyos esetben elhalnak. A baktériumos levélfoltosságot apró, mikroszkopikus egysejtű organizmusok idézik elő. A probléma kezelésére és a megfertőződött növény leveleinek megmentésére szerencsére számos módszer létezik. A baktériumos levélfoltosság hatékony kezeléséhez azonban döntő fontosságú a korai felismerés.

bakteriumos levelfoltossag 02

A baktériumos levélfoltosság tünetei

A növények baktériumos levélfoltossága többféle módon is megmutatkozhat. A tünetek közé tartoznak a fekete szegélyű elváltozások, a sárga színű gyűrűvel övezett barna foltok, vagy váltakozó világos és sötét területek a lombon. A foltok elhelyezkedése szabálytalan, átmérőjük 4,5 mm-től 1,2 cm-ig terjedhet. Mind a levél felszínén, mind a fonákán előfordulhatnak, és azokon a területeken, ahol több folt összeér, szövetelhalás következhet be.

A baktériumos levélfoltosság tünetei a levélszéleken is megjelenhetnek: a levélszélen barnássárga elszíneződés lép fel, a szövetek ezt követően elhalnak, így végül a levélszél letöredezik. Amikor a baktériumos levélfoltosság a levélszegélyeket támadja, a levelek elvékonyodhatnak, papírszerűvé válhatnak. A betegség leginkább az idősebb leveleken fordul elő, de rövid időn belül a növény fiatalabb részeire is átterjedhet.

bakteriumos levelfoltossag 03

Mi okozza a baktériumos levélfoltosságot?

Ezt a növényeinket nyilvánvalóan nagy mértékben károsító betegséget szabad szemmel nem látható organizmusok okozzák. A csapadékos, hűvös időjárási körülmények elősegítik a baktériumok szaporodását, amelyek így gyorsan terjednek egyik növényről a másikra. A baktériumok terjedését segítik a levelekre felfröccsenő víz- és sárcseppek, illetve áttelelhetnek a talajban maradt növényi törmelékben is.

A baktérium akár néhány óra leforgása alatt is gyors terjedésnek indulhat. A baktériumok szaporodása kedvező körülmények között felgyorsul, és akkor a leggyorsabb, amikor a hőmérséklet 25-30°C között van. A nagyfokú fertőzöttség levélvesztést okoz és súlyosan károsítja a növényt, veszélyezteti annak egészséges fejlődését. Ezért nagyon fontos, hogy ezt a rendkívül fertőző betegséget időben felismerjük és kezeljük.

A kórokozót fertőzött vetőmag is terjesztheti; élelmiszer-növények esetén azonban léteznek a betegséggel szemben rezisztens vetőmagok. Emellett lényeges, hogy növényvásárláskor válasszunk a betegségtől mentes csemetéket, palántákat, a kertünkben vezessünk be és alkalmazzunk vetésforgót, továbbá kerüljük a növények felülről való öntözését, hogy megakadályozzuk a betegség terjedését.

bakteriumos levelfoltossag 04

Hogyan kezeljük a baktériumos levélfoltosságot?

A fenti megelőzési tippeken kívül élelmiszernövényeinket réztartalmú gombaölő szerekkel is kezelhetjük. Ezek a szerek azonban csak korlátozottan alkalmazhatók, mivel kijuttatásuk elsősorban a fertőzés korai szakaszában jár eredménnyel.

Ami a dísznövényeket illeti, mielőbb távolítsuk el a fertőzött leveleket, még mielőtt a szomszédos levelek megfertőződnének. A betegségre leginkább fogékony konyhakerti növényeink közé tartozik a saláta, a cékla, a padlizsán, a paprika, de nem árt tudni, hogy még olyan szobai levéldísznövényeknél is előfordulhat, mint a a filodendron.

Fontos, hogy a veteményesből mindig eltávolítsuk a letermett növények maradványait, és ne ültessünk új növényt oda, ahol előzőleg fertőzött gazdanövény termett. Mivel a már jócskán elterjedt baktériumos levélfoltosság ellen hatékony vegyszeres védekezés nem áll rendelkezésre, a legjobb módszer a betegség ellen a megelőzés, illetve a mechanikus beavatkozás, amint észleljük a kertben a baktériumos levélfoltosság első jeleit.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR