Energiával tölt fel tavaszra a mogyoróbarka tea

Energiával tölt fel tavaszra a mogyoróbarka tea

Allergiások kerüljék!

A virágzó mogyoróbokrok a hóvirágok mellett a tavasz első apró ígéretét hozzák a kertbe. A mikroklímától is függ, de már januártól nyílhatnak sárga, szélporozta virágaik. A sárgásbarna, összetett porzós barkavirágzat nagy mennyiségű pollent szór szét.

Nem kevés azoknak a száma, akiknek ezek a pollenek gondot okoznak: a legelső allergének között vannak a pollennaptárban. Aki viszont nem allergiás, kihasználhatja ezt az időszakot aromás, egészségvédő tea készítésére.

A mogyoróbarka teát különféle panaszokra ajánlja a népgyógyászat: immunrendszer erősítésre, vitalizálásra, anyagcsere és vérkeringés serkentésére, valamint izzasztó hatása miatt megfázásra.

mogyorobarka tea tavaszra 02

Az ásványi anyagokban és fehérjében gazdag mogyoróbarkát régebben meg is őrölték és szükség esetén lisztet készítettek belőle. A rovarok számára a mogyoróvirágzat az egyik első tápanyagforrás, ezért csak annyi barkát szedjünk, amennyire szükségünk van, hogy nekik is bőven maradjon.

Így készítsük a mogyoróbarka teát:

1-2 teáskanál friss vagy szárított mogyoróbarkát forrázzunk le 250 ml forró vízzel, majd hagyjuk 5-10 percig ázni. Szűrjük le és ízesítsük a teát. A tavaszi kúra során érdemes 1-2 hétig napi egy csészével fogyasztani belőle.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR