Allergiások kerüljék!
A virágzó mogyoróbokrok a hóvirágok mellett a tavasz első apró ígéretét hozzák a kertbe. A mikroklímától is függ, de már januártól nyílhatnak sárga, szélporozta virágaik. A sárgásbarna, összetett porzós barkavirágzat nagy mennyiségű pollent szór szét.
Nem kevés azoknak a száma, akiknek ezek a pollenek gondot okoznak: a legelső allergének között vannak a pollennaptárban. Aki viszont nem allergiás, kihasználhatja ezt az időszakot aromás, egészségvédő tea készítésére.
A mogyoróbarka teát különféle panaszokra ajánlja a népgyógyászat: immunrendszer erősítésre, vitalizálásra, anyagcsere és vérkeringés serkentésére, valamint izzasztó hatása miatt megfázásra.
Az ásványi anyagokban és fehérjében gazdag mogyoróbarkát régebben meg is őrölték és szükség esetén lisztet készítettek belőle. A rovarok számára a mogyoróvirágzat az egyik első tápanyagforrás, ezért csak annyi barkát szedjünk, amennyire szükségünk van, hogy nekik is bőven maradjon.
Így készítsük a mogyoróbarka teát:
1-2 teáskanál friss vagy szárított mogyoróbarkát forrázzunk le 250 ml forró vízzel, majd hagyjuk 5-10 percig ázni. Szűrjük le és ízesítsük a teát. A tavaszi kúra során érdemes 1-2 hétig napi egy csészével fogyasztani belőle.