Indiai citromfű: egy különlegesség a Távol-Keletről, ami helyet kaphat a mi kertünkben is

Indiai citromfű: egy különlegesség a Távol-Keletről, ami helyet kaphat a mi kertünkben is

Fűszerű fűszer.

Az indiai citromfű (Cymbopogon citratus)  nem azonos a citromfűvel, amit jól ismerünk a fűszerkertből. Az indiai citromfű fenséges, friss íze igazi különlegesség. Az egzotikus ételekhez adható növény a szubtrópusi és trópusi területekről származik, azonban a mi kertünkben is termeszthető, legalább a nyári időszakban.

indiai citromfu 02

Erre két lehetőség kínálkozik:

1. Termesztés friss szárból

Kiindulásként vásároljunk friss citromfűszárat az ázsiai boltban, a nagy hipermarketben vagy a piacon. Fontos, hogy ezek feszesek, frissek legyenek. Ezután állítsuk a szárakat egy üvegbe, amit kb. 5 cm magasan vízzel töltünk (a vizet gyakran cseréljük). Tegyük az üveget meleg, világos helyre, ahol 1-2 héten belül gyökeret fejleszt a növény. Amikor a gyökér már 2 cm hosszú, a növényt egy cserépbe ültethetjük, tápanyagban gazdag földbe. Tartsuk egyenletesen nedvesen a közeget.

2. Termesztés magról

Gazdaboltban, kertészeti árudában maghoz is hozzájuthatunk. A magokat január-februárban ültessük el cserépbe, a földbe óvatosan benyomkodva őket. Szórjuk sűrűbben a magokat, mert a csírázási arány nem túl jó: 40-60%. Az indiai citromfű melegben csírázik, ami legalább 18 °C-ot jelent. A cserepeket állítsuk világos, meleg helyre, például az ablakpárkányra. Fedjük a magvetést műanyag zacskóval és rendszeresen permetezzük a földet vízzel, így mindig nedves marad. A mini üvegházakat rendszeresen szellőztessük, a penészesedés, rothadás megelőzéseként. A túl sűrűn növő palántákat egyelhetjük, amint a növények elérik a 10 cm-es magasságot.

indiai citromfu 04
Hafa Farm, Hastings (USA, Minnesota) (Media Mike Hazard)

Kiültetés a kertbe

Május végén, amint elmúlik a fagyveszély, a fiatal növényeket kiültethetjük a szabadba (60-90 cm-es tőtávra). Amennyiben az indiai citromfüvet cserépben szeretnénk átteleltetni, a cserepünk min. 40 cm széles és 15 cm magas legyen.

Az indiai citromfüvet napos helyre tegyük, ahol nem érheti erős eső, ültessük humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű földbe. A növények min. 10 cm mélyre kerüljenek, ez hozzásegít a jó begyökeresedéshez. A mi éghajlatunkon a citromfű 120 cm magasra és 90 cm szélesre is megnőhet.

Öntözzük hetente 2-3 alkalommal, kerüljük a pangó vizet, mert kirohadhat a gyökér. Az első évben csak április és szeptember közt trágyázzuk, havonta egyszer, szerves folyékony tápoldattal. Akkor szüretelhetjük, amikor a szárak legalább 30 cm hosszúak már. Vágjuk le őket egyszerűen az alapjuknál, vagy szakítsuk le őket. Csak a felső harmaduk fogyasztható, az alsó részek ugyanis fűszerűek és nem alkalmasak étkezésre.

A profik így szüretelik:

indiai citromfu 03
Illóolaját felhasználják kézműves szappanok előállításához

Nálunk teleltetésre szorulnak

Amint ősszel 5 °C alá süllyed a hőmérséklet, az indiai citromfüvet be kell vinnünk teleltetni. Ehhez a töveket ássuk ki, kb. 10 cm-re vágjuk vissza a hajtásokat és egy cserépbe ültessük ki a növényt. A teleltetőhelyiség hűvös és sötét legyen. Télen elegendő hetente vagy kéthetente öntöznünk. Tavasszal az „alvó” indiai citromfüvet tegyük egy világos ablakpárkányra és locsoljuk gyakrabban. Az utolsó éjszakai fagyokat követően újra kiültethetjük a szabadba. Ősszel vagy tavasszal osztással szaporítható. Vigyázzunk, hogy a gyökereket, gumókat ne sértsük meg, mert erre érzékeny a növény.

Online rendelés:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR