Különleges fűszerként nálunk is megél a vietnámi koriander

Különleges fűszerként nálunk is megél a vietnámi koriander

Cserépben termesszük.

A vietnámi koriander (Persicaria odorata, syn. Polygonatum odoratum)  őshazájában, az ázsiai országban mocsári növényként is tenyészik. Májustól októberig virít, jellegzetes V-rajzolattal a levelek közepén. Érdemes cserepes növényként nevelgetni a kertünkben. Nem csak fűszerként hasznosíthatjuk, de igen mutatós, dekoratív növény is egyben.

vietnami koriander fuszer 02

A vietnámi koriander levelei nagyon jól illenek az ázsiai pikáns fogásokhoz, zöldséglevesekhez, salátákhoz, húsételekhez. Az aromája némileg a koriander, a citrom és a bors keverékére emlékeztet. Aki kedveli a koriandert, vélhetően ezt a fűszerkülönlegességet is szeretni fogja.

vietnami koriander fuszer 04
T.Tseng

Mivel a levelei hajlamosak a megégésre, inkább félárnyékos helyre tegyük. A közege humuszban gazdag, friss, nyirkos legyen. Áprilistól szeptemberig ajánlatos szerves folyékony trágyával táplálni. A vegetációs időszakban rendszeresen vágjuk vissza a hajtásokat, ami egyébként is megtörténik a betakarítás során.

vietnami koriander fuszer 03
Forest and Kim Starr

Télen a növényt be kell hoznunk a házba, például egy fagymentes üvegházba. A melegkedvelő koriander már akkor is túléli a telet, ha a hőmérő higanyszála csak néhány fokkal megy 0 °C fölé.

A vietnámi koriander dugványokkal szaporítható, amihez kb. 10 cm hosszú hajtásokat vágjunk és gyökereztessük meg egy üveg vízben, vagy állítsuk őket közvetlenül egy cserép palántázó földbe.

Bevezető kép: mrpbps

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR