Kubai oregánó: egy kakukkfű-ízű fűszerkülönlegesség

Kubai oregánó: egy kakukkfű-ízű fűszerkülönlegesség

Metszést igényel.

A kubai oregánó (Plectranthus amboinicus, amit meglepő módon jamaikai vagy spanyol kakukkfűnek, de mexikói oregánónak is neveznek) Ázsiából és Afrikából származik, de széles körben elterjedt az Antillákon is. Külsőleg inkább az oregánóra hasonlít, az íze azonban a kakukkfűre emlékeztet.

kubai oregano 02
Forest and Kim Starr

A leveleket egész évben szüretelhetjük, ízesíthetünk velük például zöldséglevest, hús- és halételeket. Az ízük egyébként a kakukkfűéhez hasonlatos, de karakteresebb, egy kicsit a majorannára is emlékeztet. A főzés-sütés végén adjuk a friss leveleket az ételhez, így jól tud az íz érvényesülni.

kubai oregano 03
Forest and Kim Starr

A melegkedvelő kubai oregánót nálunk cserépben érdemes nevelni, a legjobb támasztékkal. A növény hosszú, akár 3 méteresre is megnövő, indaszerű hajtásokat és nagy, húsos leveleket nevel. A földje legyen jó vízelvezető képességű. Május és szeptember között, amikor a hőmérséklet már tartósan 12 °C felett van, napos, szélvédett helyre kitehetjük a szabadba is. A kubai oregánó meglehetősen erőteljesen növekszik, ezért rendszeres visszavágást igényel, hogy tömött maradjon. Az így levágott leveleket frissen vagy szárítva is felhasználhatjuk.

kubai oregano 04

Télre vigyük be a növényt a télikertbe vagy a konyhába, világos helyre. Ebben az időszakban csak keveset öntözzük. A szaporítás dugványokkal történik: nyáron 10 cm hosszú hajtáscsúcsokat vághatunk, majd palántázóföld és homok keverékében elültethetjük őket.

Bevezető kép: Forest and Kim Starr

Online vásárlás:

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR