Wasabi: csípős fűszer egyenesen a kertünkből

Wasabi: csípős fűszer egyenesen a kertünkből

Árnyékkedvelő növény.

A wasabi rendkívül kedvelt fűszer a csípős ízért rajongók körében. Magát a növényt nagyüzemben nagyon nehéz termeszteni, Japánon kívül csak néhány helyen értek el sikert. A távoli szigetországban vízzel hűtött kövek között termesztik. Otthon azonban megpróbálkozhatunk néhány tő nevelgetésével. Az internetről lehet magot és időnként palántát is rendelni. Itt is igaz, hogy csak megbízható forrásból vásároljunk, nehogy mustárt próbáljanak eladni nekünk.

wasabi kertunkbol 02

Ha magvetéssel próbálkozunk, akkor lényeges, hogy a termőközeg mindig nyirkos maradjon, amíg a magok ki nem csíráznak. Ezt télen vagy kora tavasszal érdemes elvégezni (amikor a hőmérséklet legalább 10°C körül jár), hogy legyen idejük megerősödni a növényeknek a kiültetés előtt.

A kerekded vagy szív alakú levelekkel rendelkező évelő kedveli az árnyékot és a nedves, tápdús talajt. Hideg üvegházban vagy télikertben egész télen hozza törékeny leveleit. A legjobb, ha a wasabit egy dézsába, vödörbe ültetjük (kb. 10 literesbe), tápanyagban gazdag földbe, és félárnyékos-árnyékos helyre tesszük (de nem sötétbe!). Az komplett árnyék a legfontosabb tényező a wasabiknál. Ügyeljünk a jó vízelvezetésre, mivel a pangó vizet nem viseli el a növény. A wasabit rendszeresen öntözzük.

wasabi kertunkbol 03
mannewaar

Világos helyen a növény sárga leveleket hoz nyáron és megáll a fejlődésben. Ősszel ismét zöld levelek hajtanak ki. A mi klímánkon nem télálló, ezért a dézsában fagymentes, hűvös, és világos helyen kell átteleltetni. A wasabi dugványozással szaporítható, ugyanis a tövek apró oldalhajtásokat növesztenek, amiket a tövüknél levághatunk a szárukról.

A második évben ajánlatos kiültetni. Ősszel jön el az ehető részek szüretelésének ideje. A levelek, a szár és a gyökerek is feldolgozhatók a jól ismert péppé, amit hagyományosan a gyöktörzsből (rizómából) készítenek és rizsecettel finomítanak. Otthon kivitelezhetőbb, ha egy mixer segítségével felaprítjuk a növényi részeket, borecettel és sóval többé-kevésbé sűrű szószt vagy pasztát készítünk belőle. A levelek magukban salátába is tehetők fűszerként.

wasabi kertunkbol 04

Az ázsiai boltokban megtévesztő módon sokszor nem wasabiból, hanem egy tormából és zöld színezőanyagból készült krém, paszta kapható, mert jóval olcsóbb és egyszerűbb ennek előállítása.

A wasabiból például karakteres zöld smoothie is készíthető, ami sok vitamint, klorofillt, ásványi anyagot tartalmaz.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR